НОВИНИ

Мините по границата с Гърция - защо районът все още не е обезопасен

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:48, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
У нас
Слушай новината

Мините по границата с Гърция се оказват една от основните пречки за потушаването на стихията на браздата.
Те са поставени през 30-те години на миналия век. В края на века е започнало разминирането.

Пожарът е в планината Славянка или Алиботуш на гръцка територия. Огънят гори между двата пункта "Кулата" и "Илинден" в непосредствена близост до границата с България. Но откъде са мините? В средата на 30-те години на миналия век Гърция започва укрепване на северната си граница.

В линия от над 150 километра се изграждат укрепления и заграждения, а територията се минира. Наричат я линията "Метаксас". Целта ѝ е да задържи евентуално нападение от страна на България към Гърция.

По време на Студената война мини са поставени от нашата страна на границата, но с друга цел - да се спрат бегълците от комунистическия режим.

След промените през 89-а необходимостта от тях отпада. Голяма част от минните полета са премахнати, но в труднодостъпните райони това е невъзможно.

Затова част от мините са на браздата и до днес и създават проблем за пожарникарите.

На карта от 1940 година ясно е отбелязана линията "Метаксас".

"От 35-а година започва изграждането на линия "Метаксас" по името на Йоанис Метаксас, който тогава по това време е диктатор в Гърция. Това е едно доста впечатляващо съоръжение, още повече, че в района на пожара в планината Славянка се намира най-силното укрепление - крепостта Рупел", заяви д-р Кирил Алексиев, директор на РИМ-Благоевград.

Гръцката страна инвестира над 4 години и 100 милиона драхми в отбранителната линия.

"Освен мини там е имало противотанкови ежове, много бункери, огневи скрити точки - всъщност е било насочено срещу евентуално, внезапно нахлуване от страна на България. От север", допълни Богомил Бонев, министър на вътрешните работи 1997-1999 г.

След края на Втората световна война България също минира цялата си южна граница. Премахването на минните полета започва в началото на 90-те. Най-много мини са обезвредени по времето, когато Богомил Бонев е вътрешен министър.

"От българска страна мини имаше по цялата граница, броят им беше огромен, ако не се лъжа някъде към 300 хиляди мини бяха разминирани. Даже аз получих последната мина във вид на сувенир, разминирана разбира се", коментира Богомил Бонев.

В края на 1999 г. всички минни полета на територията на България са премахнати, а до декември 2000 г. са унищожени и наличните запаси от противопехотни мини. От гръцка страна обаче процесът не е приключил.

"И заради пресечения терен или за годините, когато бяхме от двете страни на Желязната завеса. След това явно премахването и унищожаването на тези минни полета не е било никога в сферата на интереса на гръцката държава и това остава проблем и до днес", каза още д-р Кирил Алексиев, директор на РИМ-Благоевград.

Проблем с мините е имало и преди. Не са изключение случаите на животни, настъпили мини на границата. В средата на 90-те е имало и пострадали хора.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 23.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 23.07.2024 г., 20:50 ч.
Ливорно привлече капитана на Черноморец Христо Захариев
Ливорно привлече капитана на Черноморец Христо Захариев