НОВИНИ

Камион с пренабити номера е вкарвал нерегламентирано отпадъци в завода край София

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:31, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Камион с подменен регистрационен номер е вкарал боклук в завода за отпадъци край софийското село Яна. Това било разкрито от работници. Превозното средство е задържано.

От фирмата собственик на камиона имат свое обяснение. Те заявиха за "По света и у нас", че на входа на предприятието техният шофьор видял, че му липсва предният номер и за да му разрешат да разтовари боклука, го сменил с друг.

Преди обяд камион, собственост на фирма "Васконти 2018", влиза в завода в село Яна и разтоварва боклук. На излизане работниците виждат, че предният му номер е покрит с друг и захванат със свинска опашка. Фирмата има право да предава боклук в предприятието, но не и с този камион. От завода смятат, че подмяната на номерата не е случайна, а позволява на фирмата да превозва боклук не само от столицата, но и от други общини.

"Най-често измамите фирмите ги правят, за да депонират отпадък, който не би трябвало да идва на територията на предприятието. Причината е, че този отпадък е извън Столичната община или не трябва да се приема при нас, тъй като не е битов отпадък. Тези отпадъци не трябва да бъдат при нас. Ако този отпадък се взима от някой друг генератор, за него фирмата получава пари от самия генератор и едновременно с това получава пари от Столична община. Очаквам компетентните органи да се самосезират, а ние ще вървим по закона, така, както са правилата", каза Валентин Баев, зам.-директор на предприятието за третиране на отпадъци в с. Яна.

От фирмата собственик на камиона имат друго обяснение. Те отказаха коментар пред камера, но в телефонен разговор заявиха, че на влизане в предприятието шофьорът им видял, че му липсва предният номер и за да му разрешат да разтовари боклука, го сменил с друг. По-късно в писмен отговор заявиха, че става въпрос за около 400 кг битов отпадък, който ще заплатят на предприятието след обвиненията, че е внесен незаконно. Казват още, че шофьорът ще си понесе последствията.

От завода за отпадъци в Яна настояват компетентните органи да се самосезират по случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стана ясна датата за втория турнир от лятната лига на София по 3х3 баскетбол
Стана ясна датата за втория турнир от лятната лига на София по 3х3 баскетбол
Матиа Биното се завръща във Формула 1 с проекта на Ауди
Матиа Биното се завръща във Формула 1 с проекта на Ауди