НОВИНИ

"Благодарим за невероятната помощ": Изпратиха екипите от Испания и Чехия, помогнали в борбата с пожарите

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
14:28, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Приключи мисията на екипите от Испания и Чехия, които се включиха в гасенето на огромните пожари, бушуващи през последните над 7 денонощия на територията на страната.

На официална церемония на летище Пловдив днес те бяха изпратени от вътрешния министър Калин Стоянов, който им благодари за всеотдайния труд, който не позволи загубата на човешки животи.

Пожарникарите и военните пилоти от България, Испания и Чехия заедно показаха силата и възможностите на Европейския съюз, коментира пред чуждестранните си колеги министър Калин Стоянов.

"Безценна подкрепа! Огромно благодаря! Аз лично съм възхитен от бързата реакция, от готовността, от всеотдайността на всички тези хора, които не допуснаха да има човешки жертви и пострадали хора", каза министърът.

28 души е отрядът от Испания, а над 50 летателни часа само на територията на Пловдивска област имат 19-те души, които се притекоха на помощ от Чехия.

"Най-трудното, когато пристигнахме, беше, че огнищата не бяха ограничени. Имаше много отдалечени една от друга горящи точки и трябваше да преценяваме на момента къде е най-важна намесата ни, за да минимизираме тези огнища и да се справим с тях. Колегите от България имаха много добро познаване на ситуацията и ясен план как да ръководят операциите и как да защитят хората", каза капитан Ернесто Бонет, ръководител на отряда от Испания.

"Нашите екипи по никакъв начин не отстъпват на колегите от Испания и от Чехия. Видях точно как работят, каква комуникация имат, абсолютно никаква забележка, професионална работа. Сега като техника... ние разполагаме с техника. Знам какво е и заложено по мое време и знам, че то ще се случи, но ще е след време, и то по независещи от мен причини", каза Калин Стоянов.

Забавянето е заради тромавата процедура по обжалване на обществени поръчки. Заложени са и много средства за закупуването на нова защитна екипировка и лични предпазни средства за българските пожарникари, увери министър Стоянов.

снимки: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха второто класиране на кандидат-студентите в Софийския университет
Обявиха второто класиране на кандидат-студентите в Софийския университет
Йоана Илиева ще дебютира на олимпийската сцена след по-малко от седмица
Йоана Илиева ще дебютира на олимпийската сцена след по-малко от седмица