НОВИНИ

ЕС бойкотира унгарското председателство

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:27, 23.07.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Следващата среща на министрите на външните работи на страните от ЕС няма да се състои в Унгария - страната председател на Съвета на Европейския съвет, какъвто беше първоначалният план, а в Брюксел. Това съобщи дипломат №1 на Европа Жозеп Борел.

Той е взел решението заради т.нар. мирната мисия на унгарския премиер Виктор Орбан в Русия и Китай. ЕС категорично се дистанцира от действия на Орбан.

След среща на външните министри на ЕС в Брюксел, Борел съобщи, че всички страни от ЕС, с изключение на една, са били критични към действията на Орбан. Затова следващата среща, която трябваше да се състои в Будапеща след лятната ваканция, ще се проведе в Брюксел. Той припомни, че Евросъюзът подкрепя единствено мирния план на Украйна.

Според него са необходими дипломатически усилия, но не по условията, които Путин поставя. Борел изрази съжаление, че заради блокада от страна на Унгария ЕС не може да постигне споразумение за отпускане на военната помощ за Украйна от Европейския инструмент за мира.

"Всяка т.нар. мирна мисия, която пренебрегва основните ни ценности, носи полза само на Путин и не води до никакъв мир. Ето защо 25 от страните членки се обявиха против действията на Унгария. В крайна сметка когато си член на един съюз, трябва да се съобразяваш с неговите правила. В случая - с това да прилагаш единна външна политика. Това не е нещо, което подлежи на лични предпочитания", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спартак Варна привлече Па Конате
Спартак Варна привлече Па Конате
Пожарът край гръцко-българската граница продължава да гори близо до нашата територия
Пожарът край гръцко-българската граница продължава да гори близо до нашата територия