НОВИНИ

Назначението на Николай Ненчев в Киев повиши напрежението между институциите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
12:01, 23.07.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Остра позиция на президента срещу решението - бившият министър на отбраната Николай Ненчев да стане временно управляващ посолството ни в Киев. Румен Радев призова външното ни министерство да спазва Конституцията, а Министерският съвет да предложи кандидат с доказани качества.

Служебният премиер Димитър Главчев, който съвместява и поста на външен министър, отговори, че се обсъждат кандидатури за излъчване на постоянен посланик, за което вече е необходим указ.

Бившият министър на отбраната Николай Ненчев беше обявен за следващия посланик на България в Украйна. Новината съобщи първо председателят на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Последва остра реакция на президента Румен Радев, който напомни, че назначаването на посланици се извършва с президентски указ, както и че по време на кабинета "Денков-Габриел" настойчиво му е предлагано да назначи Ненчев за посланик.

В писмена позиция държавният глава пише, че е отказал, защото бившият министър не притежава необходимите професионални качества и подготовка. Радев призова външното ни министерство да спазва Конституцията и процедурите за определяне на дипломатически ръководители. Както и че очаква Министерският съвет да предложи кандидат с доказани качества и професионална експертиза. Коментар дойде и от вицепрезидента Илияна Йотова.

"Идеята е била всички ние да бъдем поставени пред свършен факт, защото доколкото разбирам до няколко дни това назначение ще стане реалност. Второ, грубо нарушение на Конституцията и член 98, в който са описани правомощията на президента да назначава ръководителите на нашите дипломатически мисии по предложение на МС. И трето и най-важно - как е възможно да назначаваме за временно управляващ бг посолство, което по всички дипломатически критерии означава снижаване нивото на представителност", коментира Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

Служебният премиер Димитър Главчев защити избора си в отговор на въпроси на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет. Той изрази учудване от позицията на президентството и заяви, че Конституцията не е нарушена и процедурата е спазена.

"Временно управляващите посланици нямат нужда от издаване на указ от президента. Тази практика се използва на много места в посолства, в които не може да бъде назначен посланик. В Украйна по понятни причини от 2 години не може да бъде извънреден и пълномощен посланик. А от украинска страна много често поставят въпроса да има там временно управляващ", контрира Димитър Главчев, служебен министър-председател.

По думите му продължават да се обсъждат кандидатури за извънреден и пълномощен посланик и постоянен представител, за което вече е е необходим указ.

"Война се води там, да кажем и че няма толкова много желаещи да отидат там за посланици. Аз ги разбирам, от две години няма посланик. Това е формата, която съм преценил, за да има представител България възможно най-високото ниво, което не е извънреден и пълноправен посланик", посочи Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Йотова обаче смята, че това е опит да се заобиколи Конституцията.

"Непрекъснато се повтаря, че ние помагаме много на Украйна, но с подобни действия показваме, че това е повече лозунг, отколкото реални действия. Очевидно президентът е преценил, че тази кандидатура не отговаря на тези условия. Щом е преценил, че Ненчев няма такива качества, значи е така", категорична беше Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България.

"По света и у нас" се свърза с екипа на Николай Ненчев, но оттам отказаха коментар засега.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът край гръцко-българската граница продължава да гори близо до нашата територия
Пожарът край гръцко-българската граница продължава да гори близо до нашата територия
БНТ със специален пакет спортни стикери във Viber за Олимпийските игри
БНТ със специален пакет спортни стикери във Viber за Олимпийските игри