НОВИНИ

Орбан разговаря с Путин, но без мандат да представлява ЕС

Изненадващата визита на унгарския премиер предизвика остри реакции в Брюксел

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:36, 05.07.2024
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна изненадващо в Москва за среща с руския президент Владимир Путин и предизвика предупреждения от страна на европейските лидери, че не може да говори от името на целия Европейския съюз, макар да държи ротационното председателство.

Визитата на Орбан идва само ден, след като той посети Киев за първи път от началото на войната и разговаря с президента Володимир Зеленски.

Още вчера новината за посещението на Виктор Орбан в Москва беше съобщена неофициално. Реакцията не закъсня - първи бяха полският премиер Доналд Туск, следван от официално предупреждение от председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет - Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел.

"Слуховете за визитата Ви в Москва, Виктор Орбан, не може да са истина, нали?", попита Туск.

"Политиката на помиряване няма да спре Путин. Само единство и целеустременост ще проправят пътя към справедлив и траен мир в Украйна", посочи Урсула фон дер Лайен.

"Ротационното председателство на ЕС няма мандат да преговаря с Русия от името на ЕС. Европейският съвет е ясен: Русия е агресорът, Украйна е жертвата. Няма дискусии за Украйна без Украйна", предупреди Шарл Мишел.

Задочният диалог в социалните мрежи продължи и Виктор Орбан обяви официално, че е на мирна мисия.

"Мир не може да бъде постигнат от удобните кресла в Брюксел. Дори ротационното председателство на ЕС да няма мандат за преговори от името на ЕС, не може да стоим и да чакаме войната магически да свърши. Ще служим като важен инструмент в първите стъпки към мира. Това е нашата мисия за мир", написа унгарският премиер.

Важен инструмент, но в чии ръце, реагира Доналд Туск. Още в началото на разговорите в Кремъл Владимир Путин изрази надежда Орбан да го запознае с позицията на Европа.

"Разбирам, че този път не сте тук само като наш дългогодишен партньор, а и като председател на Европейския съвет. Очаквам да ми кажете вашата позиция и тази на европейските партньори за Украйна", заяви руският президент Владимир Путин.

"Благодарен съм, че дори при тези трудни обстоятелства се съгласихте да ме приемете. Трябва да кажа, че броят на държавите, които могат да разговарят и с двете страни в конфликта, намалява много бързо", посочи Виктор Орбан - премиер на Унгария.

Путин каза още, че е готов да обсъди нюансите на мирните предложения за Украйна.

Това е първата визита на европейски лидер в Москва от февруари 2022-ра година, когато австрийският канцлер Карл Нехамер направи неуспешен опит да убеди Владимир Путин да спре военните действия в Украйна.

Решението на Виктор Орбан да се срещне с Путин в Москва, ефективно прекрати ротационното председателство на Унгария още преди да е започнало, реагира европейски дипломат, а анализатори казват, че визитата на унгарския премиер е злоупотреба с образувалия се властови вакуум в Брюксел след евровота и подкопава общата европейска позиция за войната в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Женският национален отбор по футбол започва подготовка за евроквалификациите
Женският национален отбор по футбол започва подготовка за евроквалификациите
Фармацевтите и НЗОК и днес не постигнаха съгласие, разговорите продължават
Фармацевтите и НЗОК и днес не постигнаха съгласие, разговорите продължават