НОВИНИ

Първа визита на унгарския премиер Виктор Орбан в Киев от началото на войната

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:26, 02.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Най-големият съюзник на Путин в Европа - унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев. Това е първата визита на Орбан в Украйна от началото на войната. Посещението става ден, след като Унгария пое ротационното председателство на Европейския съюз. Виктор Орбан призова украинския президент да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня.

Украйна прие един от големите си критици, който за две години война се превърна в основна пречка за забавяне на европейската помощ за Киев. Унгарският премиер пристигна в страна, за която досега твърдеше, че е виновна за кризата в Европа и настояваше, че за да има мир Украйна трябва да приеме условията на Русия.

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария: "Помолих президента Зеленски да ускорим мирните преговори, като първо сключим примирие. Прекратяване на огъня, свързано с краен срок, би дало шанс за ускоряване на мирните преговори."

Формула за мир, за която Украйна има условия.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: "Много важно за всички нас в Европа е подкрепата на Европа за Украйна да остане, включително нашата защита срещу руския терор. Важно е сътрудничеството между всички съседи в Европа да стане още по-смислено и взаимноизгодно."

Орбан е единственият лидер от Европейския съюз, който продължава да поддържа връзки с руския президент. Миналата година двамата дори се срещнаха в Пекин.

Владимир Путин, президент на Русия (17.10.2023 г.): "Въпреки, че в днешните геополитически условия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са силно ограничени, е радостно, че отношенията ни с много европейски страни се запазват и развиват. Една от тези страни е Унгария."

За визитата на Орбан в Украйна, от Кремъл бяха лаконични.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: "Не очакваме нищо от това посещение. Ясно е, че Унгария, която председателства Европейския съюз, трябва да изпълнява функциите си. Ще надделява отговорността за следване на интересите на Брюксел, а не на националните интереси на Унгария. В това отношение Орбан е известен като политик, който е много твърд в защита на интересите на своята страна."

А един от интересите, за които Орбан се бори още преди войната са правата на унгарското малцинство в Украйна. Въпрос, заради който отношенията между Будапеща и Киев са обтегнати отдавна. Преди войната в Украйна живееха около 150 хиляди души с унгарско самосъзнание.

Дали Орбан е успял да издейства повече права за унгарското малцинство на срещата със Зеленски, не потвърждават нито властите в Киев, нито в Будапеща. Съобщава се, че двете страни са изразили желание за подобряване на двустранните отношения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжен обир в магазин за хранителни стоки във Варна (СНИМКИ)
Въоръжен обир в магазин за хранителни стоки във Варна (СНИМКИ)
Веселин Великов е набелязал още две потенциални попълнения за Хебър
Веселин Великов е набелязал още две потенциални попълнения за Хебър