НОВИНИ

Ден преди гласуването на проектокабинета "Желязков" - какви са политическите нагласи?

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:19, 02.07.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

24 часа остават до заседанието на парламента, на което може да бъде гласуван кабинетът "Желязков". Все още не е ясно дали правителството, предложено от ГЕРБ-СДС, ще успее да събере достатъчно гласове в пленарна зала и така да се сложи край на сприралата от избори.

Какви са политическите нагласи вижте във включването на Милена Кирова.

И днес Деница Сачева, която е номинирана за социален министър в кабинета "Желязков" отново повтори, че първата политическа сила е предложила кабинет, защото това е начин да поемат отговорност. Изтъкна, че за ГЕРБ по-важни са политките.

Няма как да има коалици от типа: орел, рак и щука, не може да има едновмеременно провеждане на леви и десни политики, смята Сачева. Промени на министри винаги са възможни, тогава, когато партия реши да заяви подкрепа за този кабинет.

"Те могат да дадат знакова подкрепа и правителство на малцинството, знаете, зависи изцяло от парламента и от волята на парламента. Това означава брой гласове, които биха могли да бъдат в подкрепа на това правителство с ясни условия, че ще бъдат гласувани в Народното събрание само тези политики. Промени винаги са възможни, но подобни промени могат да бъдат дискутирани тогава, когато политическа партия реши да заяви конкретна политическа подкрепа, такива промени разбира се, че могат да се случат, формално погледнато, дори и в пленарна зала", каза Деница Сачева в "Денят започва" на БНТ.

Идеологът на "Величие" Ивелин Михайлов направи изявление в ютюб-канала си като разказа хронологично как партията е получила предложение да подрепи кабинета. Първото е било подкрепа срещу минстерство. Второто - подкрепа за кабинет на ГЕРБ и ДПС, в противен случай - компромати, заплаха с дела и затвор за търговия с влияние. И тук идва противопоставянето. По думите на Михайлов: Марков бил по-скоро склонен да подкрепи кабинета.

"Спри да се занимаваш с политика, аз ей така ще ти реша финансовите проблеми и другите проблеми, които имаш - това ми го казва полковник Марков, който наистина - той нямаше пари за кафе по време на предизборната кампания. Той каза: "Не, ти не разбираш какви са последствията. Последствията са, че ти ще бъдеш унищожен". Той казва: "Виж какво, лошото е, че смъртта ти няма да е достойна. Ти ще бъдеш развенчан, ще бъде размазан. Твоят имидж, ти ще бъдеш захвърлен, нападнат и от твоите и тогава ще бъдеш унищожен - възможно най-безславната смърт", заяви Михайлов.

Пред БНР от партия "Величие" коментираха, че няма да има разцепление в парламентарната група. Следобед депутатите се събират на заседание, на което ще обсъдят отправените обвинения от Ивелин Михайлов.

В профила си във Фейсбук председателят на парламентарната група Николай Марков коментира: "В дни на изпитания умните мълчат, глупавите говорят!".

Веднага след изборите ДПС заявиха, че кабинетът трябва да бъде съставен с първия мандат. ПП-ДБ се определиха като опозиция. "Възраждане" предложиха обединение на всички, които са се определили като опозиция. БСП няма да подкрепят кабинет с първите два мандата. ИТН искат третия мандат и експертен кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 2.07.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 2.07.2024 г., 12:20 ч.
След няколко отказа - Орбан отиде при Зеленски в Киев
След няколко отказа - Орбан отиде при Зеленски в Киев