НОВИНИ

Седмокласниците с по-високи резултати по математика, запазват нивото по български език и литература

18 кандидат-гимназисти са получили 100 точки и на двата изпита, миналата година пълните отличници са били само двама

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:00, 02.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

По-добри резултати са показали седмокласниците на изпита по математика в сравнение с випуска от миналата година отчитат от МОН. Общият успех по математика е повишен с 7,61 точки.

Резултатът от изпита по български език и литература е съизмерим с миналогодишния, като има минимален спад от 0,44 точки.

Това показва, че резултатите по български език и математика постепенно се изравняват като за същото говори показаното на външното оценяване и от четвъртокласниците, посочват от Образователното министерство.

18 седмокласници са получили 100 точки и на двата изпита в сравнение с двама миналата година. Намалява и броят на учениците с 0 точки. Тази година те са 26, а миналата са били 43-ма.

В нито една област на страната няма спад на резултатите в сравнение с миналата година. По-добри резултати по математика са показали седмокласниците в Разград, Търговище, Плевен, Шумен и Велико Търново.

75% от учениците са се справили успешно със задачите за четене с разбиране, но имат затруднения при прилагане на получените знания на практика. Затрудняват се да откриват и поправят правописни и пунктуационни грешки.

По математика - повече от 2/3 от учениците успешно се справят с вероятности. Близо половината умеят да извличат информация от диаграма. Най-трудна се оказала задачата, свързана с моделиране на житейска ситуация.

Повишени са и резултатите от изпитите в училищата, в които се обучават деца от уязвими групи.

"Можем да отчетем една много успешна учебна година от гледна точка на резултатите, които постигат учениците и учителите. Основната причина за по-добрите резултати е свързана с тази почти целогодишна работа и на регионалните управления по образованието, и на училищата за това да се търсят пътища и начини за мотивиране на учители и ученици и повишаване на резултатите, като пробни изпити и т.н. В образователната система, когато има определено спокойствие и цел да работят всички заедно за нейното постигане, резултатите не закъсняват", коментира министърът на образованието Галин Цоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продадоха фланелки на Стоичков и Балъков за 12 000 лева
Продадоха фланелки на Стоичков и Балъков за 12 000 лева
Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев изненадващо
Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев изненадващо