НОВИНИ

Национално обновяване: Накъде поема Великобритания след съкрушителната победа на лейбъристите?

Васил Христов
от Васил Христов
13:00, 05.07.2024
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

След изборите във Великобритания консерваторите губят властта след 14 години управление с най-лошите резултати в историята им.

По предварителни данни лейбъристката партия ще има 412 депутати в 650-местния парламент, а новият премиер на страната от днес ще бъде 61-годишният Киър Стармър.

"Задачата ни е да възобновим идеите, върху които се крепи тази държава. Национално обновяване. Който и да сте, когато и да сте започнали, ако се трудите усърдно, ако играете по правилата, държавата трябва да ви даде шанс да успеете. Трябва да уважава приноса ви. Ние трябва да възстановим това! Не обещавам, че ще е лесно. Да промениш държава не е като да натиснеш копче. Тежка работа е. Изисква търпение и решителност. И ще трябва да започнем незабавно", заяви Страмър.

Само три места остават, за да се изясни финалния резултат на изборите, но досегашния премиер Риши Сунак призна поражението си и обяви, че се е обадил на Страмър, за да му честити победата.

"Лейбъртиската партия спечели тези избори и аз се обадих на сър Киър Стармър, за да го поздравя за победата. Днес властта ще се смени по един мирен и организиран начин, с добрата воля на всички страни. Това е нещо, което трябва да ни даде увереност в стабилността на страната и нейното бъдеще. Британският народ произнесе отрезвяваща присъда. Има върху какво да се мисли и анализира и аз поемам отговорността за загубата на толкова много добри, трудолюбиви, консервативни кандидати", каза Сунак.

Снимки: БТА

Ключови фигури от консерваторите губят местата си в британския парламент, сред които и бившата министър-председателка Лиз Тръс, която през 2022 остана в историята като най-кратко управлявалия премиер на Великобритания - едва 49 дни.

Изненадващо в парламента като независим влиза предшественикът на Страмър Джеймс Корбин. След седем неуспешни опита Найджъл Фараж също вече е депутат. Анализаторите посочват редица предизвикателства пред новото управление.

"Оптимист съм, че страната има възможност да има ново начало. Оптимист съм за връзките с Европа, оптимист съм, че Кийр Стармър ще бъде автентичен лидер за страната и партията си. Мисля, че реалните предизвикателства са извън неговия контрол. Но това, което трябва да направи неговото правителство и Великобритания успешни са - отново - отношенията с Европа, но и въпроси като войната в Украйна и събития по света, на които той може да влияе", смята проф. Крис Андерсън, London School of Economics and Political Science.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ян Вертонген се оттегля от белгийския национален отбор
Ян Вертонген се оттегля от белгийския национален отбор
Скандали в НС при изслушването на Главчев за смените на областни управители и в службите
Скандали в НС при изслушването на Главчев за смените на областни управители и в службите