НОВИНИ

Триумф за Лейбъристката партия във Великобритания

Това е най-тежката загуба на Консервативната партия от десетилетия

Васил Христов
от Васил Христов
00:18, 05.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Лейбъристката партия във Великобритания печели убедително предсрочните парламентарни избори. Според първите резултати те получават мнозинство от 170 места в Камарата на общините.

Ако прогнозите се окажат верни, сър Киър Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати от Лейбъристката партия - малко по-малко от общия брой депутати, осигурили победата на лейбъриста Тони Блеър през 1997 г.

Очаква се по обяд Стармър да се срещне с крал Чарлз Трети, за да му бъде възложено съставянето на правителство.

Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия: "Задачата ни е да възобновим идеите, върху които се крепи тази държава. Национално обновяване. Който и да сте, когато и да сте започнали, ако се трудите усърдно, ако играете по правилата, държавата трябва да ви даде шанс да успеете. Трябва да уважава приноса ви. Ние трябва да възстановим това. Не обещавам, че ще е лесно. Да промениш държава, не е като да натиснеш копче. Тежка работа е. Изисква търпение и решителност. И ще трябва да започнем незабавно."Днес започваме следващата глава, започва промяна, мисия на национално обновяване, на възстановяване на нашата страна."

Консервативната партия беше на власт във Великобритания през изминалите 14 години. Обещание да проведе референдум за членството в ЕС от страна на тогавашния премиер Дейвид Камерън беше и причината да бъде преизбран през 2015 г. През 2016 г. британците гласуваха за напускане, а Брекзит стана причина Камерън да подаде оставка.

През следващите няколко години стопани на "Даунинг Стрийт 10" бяха последователно Тереза Мей, Борис Джонсън, Лиз Тръс и Риши Сунак. Нито един от тях обаче не успя да върне доверието на британските избиратели към Консервативната партия.

Прогнозите са, че консерваторите ще паднат до 131 депутати, най-ниският им брой в следвоенната история на Великобритания.

Риши Сунак, министър-председател на Великобритания: "Лейбъристката партия спечели тези избори и аз се обадих на сър Киър Стармър, за да го поздравя за победата. Днес властта ще се смени по един мирен и организиран начин, с добрата воля на всички страни. Това е нещо, което трябва да ни даде увереност в стабилността на страната и нейното бъдеще. Британският народ произнесе отрезвяваща присъда. Има върху какво да се мисли и анализира. И аз поемам отговорността за загубата на толкова много добри, трудолюбиви, консервативни кандидати."

Трети се очаква да бъдат либералдемократите с 61 депутати.

Броят на депутатите на Шотландската национална партия ще спадне до 10, докато Reform UK на Найджъл Фараж се очаква да спечели 13 депутатски места.

Зелената партия на Англия и Уелс ще удвои броя на депутатите си до двама.

Екзитполът се основава на допитване до 20 000 гласували в около 130 избирателни секции в Англия, Шотландия и Уелс.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почти без валежи в последния ден от работната седмица
Почти без валежи в последния ден от работната седмица
Виктория Томова загуби в първия кръг на двойки на Уимбълдън
Виктория Томова загуби в първия кръг на двойки на Уимбълдън