НОВИНИ

Търси се нов механизъм за плащане на лекарствата по НЗОК

Спорът между фармацевти и НЗОК, разговорите продължават

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
22:35, 04.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Здравната каса и фармацевтите търсят нов механизъм, по който да се плащат на аптеките изпълнените рецепти за безплатните лекарства. Втори ден напрежението в аптечния сектор не стихва.

В знак на протест срещу предложените промени в Наредба 4, според която в една рецепта ще могат да се предписват повече от три медикамента, вече са подадени първите предизвестия за прекратяване на договори със Здравната каса.

Така изглежда предизвестието за прекратяване на договор с Касата, което собственици на аптеки започнаха да внасят протестно в регионалните поделения. Досега фармацевтите не са били канени на разговор по същество, за да обсъдят промените в наредбата.

"Имаме проблем с това, че не се мисли за компенсаторен механизъм предварително, а директно се вкарва като промяна", заяви Стефан Минков, собственик на аптека.

"Лекарството Х го купуваме от склада на определена сума. Ние сме длъжни по Здравна каса това лекарство да го дадем на същата цена. Досега ни беше едни 5 лева, които трябва да получим от Здравната каса и тези 5 лева им се струват много за нашия труд", допълни Елена Бонева, магистър-фармацевт.

За да намерят решение, фармацевти и здравни власти започнаха преговори - в последния ден на общественото обсъждане на промените в наредбата.

"Търси се вариант, който е бил стабилен до 1 март - заплащане по начина до 1 март и да се изключи възможността за създаване на много рецепти, за да се вдига заплащането", коментира Димитър Маринов, Български фармацевтичен съюз.

Ако до седмица не се изработи нова формула, това създава опасност Здравната каса да изпадне в невъзможност изобщо да плаща на аптеките. Още вчера от там предупредиха, че разходите са скочили драстично.

"След като извършим анализа на изпълнението на бюджета, можем да търсим възможности за разблокиране на резерва, дотогава ръководството на НЗОК няма как да прогнозира необходимите средства и да разчита на резерва на НЗОК", заяви Момчил Мавров, и.д. управител на НЗОК.

"И Българският фармацевтичен съюз, и Касата изразиха желание да намерят механизъм, който ще стане с промяна на подписания между тях договор", каза още Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Утре разговорите продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Генов е на крачка от финал на турнир в Троа, Евтимова отпадна в Рим
Генов е на крачка от финал на турнир в Троа, Евтимова отпадна в Рим
Ига Швьонтек достигна до третия кръг на Уимбълдън след чист успех
Ига Швьонтек достигна до третия кръг на Уимбълдън след чист успех