НОВИНИ

Адриан Антонов, убил Ани и Явор, получи забрана да шофира 9 г.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:39, 04.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

6 години затвор за смъртта на Ани и Яво. Първоначално 19-годишният Адриан Антонов получи 9-годишна присъда за смъртта на двамата младежи, които бяха блъснати от него на столичния бул. "Сливница" на 8 май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му с една трета и му забрани да сяда зад волана 9 години.

Преди заседанието на съда близки, роднини и приятели на Ани и Явор се събраха с искане за справедлива присъда и по-строги санкции, които да сложат край на войната по пътищата.

"Просто искаме максимално големи наказания за такъв вид престъпления. Става въпрос за два човешки живота", каза Стоян - братовчед на Ана-Мария.

"Ако ти в семейството не озаптиш този устрем за високи скорости за липсата на съобразяне, с който и да било това води до едно безхаберие на децата", заяви Доброслава Маритинова.

"Фактът, че безумията и войната по пътищата продължават показва, че усилията не са достатъчни", обясни Паулина Иванова.

След това заедно с родителите на Ани и Явор влязоха заедно в съдебната сала. Първо бяха изслушани двама свидетели, които описаха личните качества на Адриан Антонов. След това думата взеха родителите, които през сълзи разказаха за постиженията на загиналите младежи и припомниха плановете им да имат семейство.

Делото приключи за около три часа. Семействата на Ани и Явор поискаха максимума от 15 години затвор преди редукцията като изтъкнаха скоростта от 106 км м час, която превишава над два пъти разрешената от закона. Адвокатите изтъкнаха липсата на спирачен път и дръзкото поведение на Адриан предвид малкото стаж зад волана. Неговата защита поиска условна присъда като се мотивира с наличието на множество смекчаващи вината обстоятелства като например чисто съдебно минало, липсата на нарушения зад волана и оказано съдействие на разследващите. Пред съда Адриан Атанов заяви, че се срамува от себе си.

"Съжалявам, срам ме от себе си. Не мога да погледна семействата на загиналите в очите. Искрено се разкайвам за това, което съм направил. Моля за снизходителност. Не бих направил пак подобна грешка", каза Адриан Антонов.

Снимки: БТА

Преди да обяви размера на наказанието съдия Биляна Вранчева се обърна към всички с думите, че съдебният състав е наясно с чудовищната мъка на близките на загиналите, както и с чудовищната вина, която изпитва подсъдимият и мотивира средният размер на наказанието с баланса между отежняващите и смекчаващите вината обстоятелства.

Снимки: БТА

"Доколко си заслужава ние да отглеждаме децата си в България. Две деца, отгледани, възпитани, образовани. Знаеха чужди езици. Можеха да се реализират навсякъде. Избраха своята родина , не съм сигурна, че днес родината избра Ани и Явор", заяви Десислава Малчева.

"Тук става въпрос и за вашите деца. И за децата на съдиите. Как ще спрем безумията. Две убити деца , шест години затвор. Това е срамота, това е подигравка. Някъде в Европа дават до живот. Адвокатът се опита да даде условна присъда. Просто нямам думи", сподели Павлин Стоянов, баща на Явор.

"Трябва да сме правова държава обаче не сме. България обгрижва престъпниците", коментира Ана Стоянова.

Семействата на загиналите младежи ще обжалват присъдата пред по-горна инстанция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът на Северна Македония с ново провокативно изказване за България
Премиерът на Северна Македония с ново провокативно изказване за България
Глатен, където Юрген Клоп прави първите си стъпки във футбола, през погледа на БНТ (ВИДЕО)
Глатен, където Юрген Клоп прави първите си стъпки във футбола, през погледа на БНТ (ВИДЕО)