НОВИНИ

До неделя трябва да бъде завършено разширението на АМ "Струма" край Симитли

Очаква се с отварянето на допълнителната лента да се облекчи трафикът от Гърция и Банско

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Станислава Христова
22:16, 04.07.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

До неделя трябва да бъде завършено разширението на магистрала "Струма" край Симитли. Очаква се с отварянето на допълнителната лента от 600 метра в посока София да се облекчи трафикът на едно от най-натоварените кръстовища в региона, където се събира трафикът от Гърция и Банско.

Натоварен трафик и изнервени шофьори, чакащи в колона при опасно високи температури. Това е гледката, на която през последните години ставаме свидетели в района на Симитли всяко лято, както и в края на всяка поредица от почивни дни.

"Всички знаем, че трафикът на кръстовището на пътния възел е много голям. За това каквото е възможно в рамките на тази година ще бъде извършено за облекчаване на трафика, работи се в тази посока и предстои да бъде облекчен поне летният трафик", заяви инж. Виолета Коритарова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

"По принцип няма да има това нещо, което се получава, тези тапи и да не могат хората да се приберат по къщите си, особено в трите квартала, които са от другата страна на реката", допълни Апостол Апостолов, кмет на община Симитли.

Шофьори, които често се налага да минават през критичния участък, не са оптимистично настроени.

Разширението на едното платно на магистрала "Струма" в района на Симитли е началото на подготовката за изграждане на последния етап от високоскоростния път през Кресненското дефиле, каза председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Йордан Вълчев.

"Една година е етапът проектиране. Ние не можем да пуснем строителство преди да имаме проектиране, проектирането е много тежко, това е един от най-тежките участъци високо в планината, много съоръжения, тунели", каза още Йордан Вълчев.

Участъкът през Кресненското дефиле е единственият непостроен от магистрала "Струма", за който се водят спорове от години.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ига Швьонтек достигна до третия кръг на Уимбълдън след чист успех
Ига Швьонтек достигна до третия кръг на Уимбълдън след чист успех
ЦСКА 1948 отстъпи на Марибор в Словения
ЦСКА 1948 отстъпи на Марибор в Словения