НОВИНИ

Скандали в НС при изслушването на Главчев за смените на областни управители и в службите

Николай Минков
от Николай Минков
12:45, 05.07.2024
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В пленарната зала депутатите изслушаха служебния премиер Димитър Главчев за смените на областни управители и в службите.

Напрежение в пленарната зала на Народното събрание имаше през целия парламентарен ден. Скандалите ескалираха още при изслушването на служебния премиер Димитър Главчев, който трябваше да отговори защо само за един ден е освободил 11 областни управители, заместници и от кои партии са новоназначените.

Костадин Костадинов - "Възраждане": "Само, че в последните по-малко от 10 дни вие направихте 11 рокади. Всъщност повече от 11, защото назначихте 11 областни управители - нови, отделно от това назначихте същия брой заместник-областни управители. Прави впечатление обаче едно парцелиране на държавата в този случай, защото поне за 5 от тези 11 нови областни управители се знае, че са хора на Пеевски, не на ДПС, натъртвам - нему верни."

Йордан Цонев - ДПС: "Много хора са се опитвали да плюят по ДПС, обаче ДПС е тук, ще бъде тук и е илюзия това, което си мислете, че няма да бъде."

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "Винаги съм се ръководил от Конституцията и законите на страната. Естествено, че отговорността е моя. Вие сигурно разполагате с повече информация от мен. Аз не знам в коя партия какви процеси текат. Както би следвало да бъде - решенията ги взимам аз и отговорността си я нося аз."

Атанас Атанасов - ПП-ДБ: "В Кърджали като областен управител е освободен Никола Чанев от ГЕРБ, назначен Ресим Мурад - областен координатор на ДПС. В Пазарджик освободен Стефан Димитров, назначен Осман Мурад от ДПС. Основната кадрова банка за вашите назначения са номенклатурните кадри на ГЕРБ и ДПС."

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "Всичко друго съм очаквал, само не да бъда обвинен, че освобождавам кадри на ГЕРБ."

Скандалите продължиха и при изслушването на Главчев за кадрови промени в службите. Той обясни, че заместник-директора на ДАНС Петър Петров е сменен, тъй като директорът на ДАНС е поискал, а Петров е бил партиен член от ПП-ДБ, което е несъвместимо с длъжността. Димитър Главчев е сменил и целия състав на Държавната комисия по сигурност на информацията заради изтекъл мандат. Освободен е Димитър Костов от ДАТО по негово желание.

Димитър Главчев - служебен министър-председател: "И за мен не е добра практика да се правят смени, особено с политически мотиви, и тази практика би трябвало да се промени и в службите да си работят хора - експерти без да проявяват своите политически пристрастия. Именно от това съм се ръководил при извършените смени."

Бойко Рашков - ПП-ДБ: "Едва ли някой разумен човек би се съгласил с една такава теза, че като заемете поста на министър-председател вие ще освобождавате само онези, които са ангажирани по един или друг начин, назначени най-общо казано от политическия опонент. Докъде ще стигнем така, ако продължаваме, аз нямам отговор на този въпрос, но трябва да се сложи край на тези политически чистки, на които вие в момента сте ярък представител последен такъв."

Георг Георгиев - ГЕРБ-СДС: "Този господин, който изпоуволни няколкостотин полицаи, базирано именно на политическите си пристрастия, закри 11 РПУ-та, над 2400 човека ги разсели и разпредели, по всякакъв начин се опитва да депрофесионализира МВР. Това лице, което извърши незаконни арести, които по-късно от съда бяха обявени за некадърни. Това ченге, този човек, който се опитва в няколко поредни НС да ни назидава, да ни показва и да ни поучава, от висотата на кое, бе г-н Рашков, извинявайте?"

Ивайло Чорбов - "Възраждане": Същността на дебатите, всъщност съм потресен от низостта. Вие през цялото време говорите за кадруване и обстоятелствено кой на кого бил човек. Така няма да продължи дълго да съществува нашата държава. Ясно е, че това са политически чистки."

Иван Иванов - "БСП за България": "За съжаление днес станахме свидетели на поредния спектакъл, който тук разиграхте за уронване престижа на българските служби. Защото това, което се случи е едно хвърляне на кал помежду тези, които 12 години кадруваха и управляваха службите и тези които макар и за малко с неистовото желание да ги овладеят, направиха опити, за които някои може да се гордеят."

Вижте прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национално обновяване: Накъде поема Великобритания след съкрушителната победа на лейбъристите?
Национално обновяване: Накъде поема Великобритания след съкрушителната победа на лейбъристите?
Юлия Стаматова отпадна в четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Сърбия
Юлия Стаматова отпадна в четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Сърбия