НОВИНИ

Над 100 водачи на електрически тротинетки са глобени в Пловдив от началото на годината

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Мариела Хубинова
08:51, 05.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив зачестяват сигналите за опасно управление на електрически тротинетки по главните улици и пешеходните зони. Полицията е глобила над 100 водачи от началото на годината досега заради различни нарушения по пътищата.

Докато шофирал автомобила си, пловдивският общински съветник Стефан Шилев забелязал две момчета с електрически тротинетки, които по думите му се движели опасно и безразсъдно. На изхода на Пловдив те го задминали с много висока скорост.

Стефан Шилев – общински съветник: "Сменяха свободно пътните платна, което е доста опасно. Като се движих със 60 км извън табелата на град Пловдив, минах вдясно и те ме изпревариха с едно може би над 80-90 км в час."

Младежите са били без каски и други предпазни средства. Освен опасност за тях, те са създали смут и сред останалите шофьори.

Стефан Шилев – общински съветник: "Аз не съм сигурен какъв е им е статутът и то проблемът не е само в движението по междуградските пътни артерии, но също така и в града, защото в града съм виждал да се движат доста бързо – по велоалеите, където там постоянно пресичат пешеходци."

По закон тротинетките трябва да се карат само по велоалеите или в дясната лента на пътното платно.

"Максимално разрешената скорост съгласно ЗЗДП е 25 км/ч на тази категория водачи. Извън града – ако е над 50 км/ч, нямат право изобщо да използват тази инфраструктура", обясни инсп. Здравко Гагъшки от "Пътна полиция" – Пловдив.

В Пловдив има наредба, която забранява карането на колелета и тротинетки по главната улица и градската градина. Глобата е от 20 до 50 лева.

"Патрулите постоянно следят за нарушаване на правилата. Там, където сме ги изпуснали се извиняваме на гражданите. Те също трябва да бъдат активни и да не позволяват нарушения по тази наредба", каза Костадин Димитров – кмет на Пловдив.

От Комисията по транспорт в Общинския съвет обмислят допълнителни ограничения за движението на тротинетките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зверев и Руне се класираха за третия кръг на Уимбълдън, Циципас отпадна
Зверев и Руне се класираха за третия кръг на Уимбълдън, Циципас отпадна
Конституционалист: Президентът ще избере за третия мандат онази партия, която допълнително ще забави процеса
Конституционалист: Президентът ще избере за третия мандат онази партия, която допълнително ще забави процеса