НОВИНИ

Конституционалист: Президентът ще избере за третия мандат онази партия, която допълнително ще забави процеса

Очаква се преди август Конституционният съд да се произнесе и по последните поправки в Конституцията

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:43, 05.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът най-вероятно при връчването на третия мандат ще предпочете онази парламентарна група, която би му гарантирала допълнително забавяне на изборите. Това прогнозира конституционалистът проф. Пламен Киров в студиото на "Денят започва". По думите му, очаква се вторият мандат да получи ДПС, независимо от сътресенията в партията. От формацията са дали заявка, че веднага биха го върнали.

"Президентът е изправен пред една не лека задача. Той ще трябва да насрочи едни предсрочни избори, които ни чукат на вратата и това е без съмнение. И трябва да се види таймингът, т.е. как ще протече изборния процес, тъй като нашият изборен процес е затворен в рамките на два месеца. От датата на насрочване на избори до деня на гласуване трябва да са минимум два месеца", обясни проф. Киров.

Професорът коментира и възможността Конституционния съд да се произнесе по последните поправки в Конституцията:

"Чуват се гласове, че Конституционният съд преди ваканцията си август ще се произнесе с решение. Предвид на ситуацията обаче, не е лошо да го позабавят малко. Тъй като, ако те интервенират в материята свързана с поправките свързани със служебното правителство могат да станат големи бели", обясни Киров.

По думите му, е много вероятно в случай, че поправките са нищожни, да се стигне до ситуация, при която служебното правителство на Димитър Главчев не съществува в правния мир. Тогава Конституционният съд трябва да обяви не само кое е конституционно и кое не е, но и какви ще бъдат правните последици от неговото решение.

"Това е много важно, отговорно решение, сложно решение, защото това което успя да направи предишния парламент, не че този юбилейният ще направи особено много, беше да съсипе една прилична конституция. Коституция, която служи повече от 30 години без проблем и решаваше политически кризи. Но какво да се направи когато се бърка в конституционната материя от неграмотни хора винаги се получава такова нещо", каза още конституционалистът.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 водачи на електрически тротинетки са глобени в Пловдив от началото на годината
Над 100 водачи на електрически тротинетки са глобени в Пловдив от началото на годината
Силяновска-Давкова: В Договора с България не се казва, че трябва да променим Конституцията
Силяновска-Давкова: В Договора с България не се казва, че трябва да променим Конституцията