НОВИНИ

България може да отпусне 80 млн. евро за Украйна, но само след решение на НС

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:30, 05.07.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България може да отпусне 80 милиона евро за Украйна, ако българското Народно събрание одобри такова решение. Това обясни в кулоарите служебният министър-председател Димитър Главчев.

Така задочно Главчев отговори на упрека на президента Румен Радев от вчера, че не е съгласен с това България да стане "безсрочен донор на Украйна".

Сумата действително е записана в българската позиция на срещата на върха на НАТО, но без изричното гласуване в Народното събрание тези пари няма да се отпуснат. Освен това е разписано точно за какво биха отишли, посочи служебният министър-председател.

"Има такъв индикативен размер на пари, но той може да бъде изпълнен само след като бъде приет от народните представители в Закона за държавния бюджет. 80 млн. евро, мисля, че беше. Ние сме посочили такава сума в позицията, всичко е предмет на разговори. България отива с тази позиция на срещата на върха на НАТО, съобщаваме, че имаме такава готовност за такива пари, но основното остава следното - могат да станат факт тези или каквито и да е суми, само след като бъдат гласувани в залата на Народното събрание", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС Делян Пеевски също заявиха, че пари за Украйна няма да бъдат давани.

"Опитът да се уплашат българите и то пак много манипулативно, че едва ли не ще ходят български войници в Украйна - това, което винаги съм казвал е, че българските войници ще защитават само територията на България. И там няма да ходят войници в Украйна и това е ясно - гарантирано от нас. България, второ, което декларирам, кеш пари, използвам думата кеш, защото тя беше използвана от всички няма да дава. Всичко, което ще влезе в тази декларация, всичко, което България направи в полза на Украйна, се остойностява. Виждате ли популизма докъде води - тава, което българинът би се подразнил - кеш, войници, война. Много хора тук в парламента, а и извън парламента се опитаха да си играят с тези страхове", заяви Бойко Борисов.

"Това са отново създаване на страхове, говорене на глупости. Има си позиция, няма такова нещо, всичко е обяснено. Нека да спрем се тия спекулации, а да гледаме държавата да има управление. Няма да се дават 80 млн., това ще е с приспадане, излишно е това да се прави...", каза председателят на ДПС Делян Пеевски.

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Глушков: Мисля, че ако Александър Везенков се върне в Гърция, ще съжалява
Георги Глушков: Мисля, че ако Александър Везенков се върне в Гърция, ще съжалява
Спортни новини 05.07.2024 г., 12:25 ч.
Спортни новини 05.07.2024 г., 12:25 ч.