НОВИНИ

Пожарът край гръцко-българската граница продължава да гори близо до нашата територия

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Али Мисанков
12:12, 23.07.2024
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Пети ден критична остава ситуацията с пожара на българо-гръцката граница. В помощ на пожарникарите и горските служители се включиха служители на МВР и военните.

На по-малко от километър от българската бразда остават пламъците, които бушуват вече пети ден в Гърция. На терен са както пожарникари, така и военни и горски служители, които продължават да правят просеки и имат пълна готовност, ако пожарът тръгне към българска територия, те да го потушат бързо.

Спокойна е обстановката и в двете населени места, близо до границата - Голешово и Петрово. Хората са благодарни на държавата, тъй като техниката на жандармерията, на военните и на пожарната вече са разположени в района и имат готовност да реагират, ако пожарът тръгне към България.

Гъст дим високо в планината и все още на около километър от границата. Въпреки това, пожарът приближава към България с много бавни темпове, а според местните късно снощи пламъците задействали и мините от преди десетилетия, а гърмежите се чули дори в село Петрово.

Димитър Малечков - жител на Петрово: "Ако стигне, става лошо, няма гасене. Снощи щом и мини гърмяха.

- БНТ: Мини ли гърмяха снощи?

- Да! Той се слуша тътен, слаб някакъв, като заря. Зарята се виждаше."

Иван Лесничков - жител на Петрово: "Снощи мина жандармерията, сега качиха и армията, те нямат никакъв достъп до огъня. Просто отгоре е мини, гърците са забранили да се влиза в гръцко заради мините."

"Със скоростта, с която се движи пожарът към нас, ние само извършваме наблюдения към него и при евентуално наближаване на българската граница да го загасим", каза комисар Валентин Василев - директор на РДПБЗН - Благоевград.

За момента опасност за двете погранични села Петрово и Голешово няма. Въпреки това обаче малкото останали жители са подготвени при развитието на най-лошия сценарии.

- БНТ: Имате ли готовност за евакуация, ако това се наложи?

Стоян Съботанов - кметски наместник на село Голешово: "Има готовност, предупредени са, знаят какво трябва да правят, да се вземат лекарства и лични документи."

От снощи в двете населени места са разположени и водни оръдия на жандармерията, а тази сутрин и военните от трето бригадно командване в Благоевград.

"Мерките са превантивни. Това показва едно, че от вчера този пожар и неговото потушаване вече е приоритет на цялата държава. Благодарим за което, защото до сега трябваше с наши сили и средства да се справяме", каза Пламен Поюков - директор на ДГС - Катунци.

Стотици доброволци и тежка техника от общините Сандански и Петрич също имат готовност да се включат при необходимост. В готовност остават и шестте летателни машини за гасене от България, Чехия и Испания.

Вижте още в прякото включване на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС бойкотира унгарското председателство
ЕС бойкотира унгарското председателство
Назначението на Николай Ненчев в Киев повиши напрежението между институциите
Назначението на Николай Ненчев в Киев повиши напрежението между институциите