НОВИНИ

Обезлюдяването и растителността във Воден са фактори за огненото бедствие, обясни директорът на пожарната

Български огнеборци не могат да минат гръцката граница при пожара в Славянка, защото в района може да има мини

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 21.07.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Пожарите в страната намаляват - вчера бяха малко над 180 произшествия, от които 150 са пожарите, в сравнение с преди няколко дни, когато бяха 350. Температурите започнаха да намаляват и на някои места преваля". Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" главен комисар Александър Джартов - директор на ГДПБЗН.

Обстановката във Воден остава сложна. Днес първо двата хеликоптера на ВВС, а после и испанските самолети ще обхождат селото. Пожари като тези във Воден и Студена не са виждани по мащаба си поради няколко причини, обясни Джартов:

"Растителността през последните 20 години в този район се е променила драстично и предвид факта, че масово тези села са обезлюдени, няма животновъдство и растителността е неконтролируема. Част от къщите, които изгоряха, са необитаеми от много години и на практика са част от гората".

Липсата на комуникация също затруднява огнеборците и губи оперативно време.

"И в село Студена, и в село Воден имаше множество случаи, в които пожарни автомобили бяха връхлитани от огнена вълна и за части от секундата те успяха да избегнат този ад. Това се отнася и за горските служители и за всички, които бяха на терен".

По думите на комисар Джартов горещините са нехарактерни независимо от тенденцията за повишаване на температурите. Небрежността и немарливостта на хората също допринасят.

"Независимо, че апелирахме по абсолютно всички възможни канали, както ви казах 350 пожара в един момент наистина са много, при тези тежки условия, пресечени терени, силен вятър, високи температури, за нашите момчета и останалите ни партньори беше и продължава да е много тежка седмица".

Комисар Джартов обясни, че още в началото на пожара във Воден е поддържал връзка с директора на ямболската пожарна, който е обяснил, че с полицията са срещнали съпротива, когато са опитали да евакуират хората.

"МВР, не знам какво се влага в това понятие, но пожарната и полицията бяха още в началото на терен, в непрекъсната координация. Всичките промени на фронта на пожара понякога не ви дават възможност вие да разположите екипи достатъчно бързо, просто е невъзможно. Говорих и с длъжностни лица, които казаха, че за части от секундата фронтът от посока Странджа се е обърнал в посока Воден".

Продължава борбата и с пожара на гръцката граница, но нашите пожарникари не могат да я преминат, защото в района вероятно има мини, останали от войните, обясни Джартов.

"Нямаме възможност да навлизаме в този участък, но го охраняваме от наша страна. Колегите от Гърция гасят с хеликоптери и самолети, за да не допуснат инцидент. Хипотетично е възможно да няма нито една мина, но при индикация, че има нещо като потенциален проблем, първата ни работа е да си обезопасим екипите".

Армията няма заложени основни функции за гасене на пожари, обясни Александър Джартов. Относно липсата на техника коментира, че от октомври миналата година са обявени 3 обществени поръчки за придобиване на 285 пожарни автомобила. В момента обаче и трите са в процес на обжалване.

Голяма част от пожарите не са умишлени, а са причинени от почистване на пасища и извършване на други земеделски дейности.

"Със сигурност обаче има места като Беклемето, които пораждат много съмнения. В този район няма никакви обичайни, потенциални източници на пожари. То е в нищото", посочи главният комисар.

До онзи ден са образувани 12 досъдебни производства за лица, предизвикали пожари. Преди около седмица само в Хасково от пожарната са съставили 25 административни акта на лица, които причиняват пожари.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтираха нова мобилна клетка в района на Воден, съоръжението вече работи
Монтираха нова мобилна клетка в района на Воден, съоръжението вече работи
Анчелоти: Ще си тръгна, когато Реал се измори от мен
Анчелоти: Ще си тръгна, когато Реал се измори от мен