НОВИНИ

Безмилостната борба с огъня: В ямболското село Воден се гаси с помощта на 4 хеликоптера

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:09, 19.07.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Безмилостната борба с пожарите в страната не спира. В момента действащите огнища са в три области - Пловдив, Хасково и Ямбол. Огнената стихия на Беклемето в Стара планина все още не е локализирана, тъй като е в трудно достъпен район. В гасенето участват пожарникари, доброволци и техника от Северна България. В Хасково пожарите са локализирани, но все още има тлеещи огнища. В Ямболско ситуацията все още не е овладяна напълно в района на село Воден и Странджа планина. Прави се всичко възможно огънят да не стигне турската граница. Към момента няма опасност за населените места, близки до огнищата.

В едно от най-тежко засегнатите села от стихията - ямболското Воден, огънят се гаси и с помощта на 4 хеликоптера, включително от Чехия и Турция. Засега пожарът е овладян, но обстановката остава изключително динамична.

Трети ден пожарът в Странджа не стихва. Огънят унищожи 50 къщи в селата Воден и Крайново. Горещините и силният вятър затрудняват гасенето на пожара.

Калин Стоянов - служебен министър на вътрешните работи: "Изключително високи температури - над 40 градуса. И в следобедните часове изключително силен вятър, който държеше огъня високо и се развиваха така наречените върхово горене, което ни затруднява нас."

Пожарникари, военнослужещи, жандармерия и хеликоптери гасиха огъня в Странджа. Огнеборци от Турция със специализирана техника също се борят с пламъците повече от денонощие.

Юнал - ръководител екип: "Пожарът е много голям и труден за овладяване. Ситуацията е много сложна. Огънят е обхванал целия регион, както и димът. Необходимо е още по-голямо подкрепление."

Според министъра на вътрешните работи, ситуацията постепенно се нормализира:

"Евакуация за момента никъде не се налага. Пак казвам, тук вече фронтовете на пожара започваме да ги ограничаваме. Може и да е имало слабости. Тепърва ще направим всички анализи от наша страна."

Заради пожарите в страната служебният премиер Димитър Главчев свика извънреден Съвет по сигурността към Министерския съвет. След него стана ясно, че предстои оборудване на още два хеликоптера за гасене на пожари. За целта ще бъдат закупени така наречените "водни джобове". Цената им е 250 000 лева.

Атанас Запрянов - служебен министър на отбраната: "Тъй като се оказа, че двата чешки хеликоптера, които идват, са сериозна помощ. И ако ние увеличим собствените способности за това лято в бърз порядък, ще бъдем с по-голям капацитет."

На Съвета е обсъдена и възможността за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите. Те могат да получат от Агенцията за социално подпомагане до 1578 лв. за спешни нужди. В късния следобед депутати от ДПС дариха две къщи за пострадалите от Воден.

Станислав Анастасов - зам. председател на ДПС: "За една самотна баба и един самотен дядо са предназначени тези къщи, които са загубили всичко."

снимки: БТА

А вътрешният министър съобщи, че сега усилията са насочени към Беклемето. В района има пожар, който е в труднодостъпна местност, но не застрашава населени места.

Утре президентът Румен Радев ще посети засегнатата от пожарите Община Болярово.

Вижте прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Помощ за пострадалите от пожарите стопани: Община Свиленград е обявила дарителска кампания
Помощ за пострадалите от пожарите стопани: Община Свиленград е обявила дарителска кампания
Ландо Норис даде най-добро време във втората тренировка на "Хунгароринг"
Ландо Норис даде най-добро време във втората тренировка на "Хунгароринг"