НОВИНИ

Битката за централата на ДПС: Поддръжници на Доган се оплакаха, че кабинетът му е изпразнен

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:00, 19.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Напрежението в ДПС днес се пренесе пред централата на партията в София, която от месеци е в ремонт и по тази причина се оказа заключена. Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, подкрепян от свои поддръжници в партията, влезе в централата с помощта на ключар и в присъствието на полиция. А малко по-късно обяви, че кабинетът на почетния председател "изтърбушен", а архивът и историята на партията изнесени. По-рано Чакъров се срещна с активисти на ДПС, които са подкрепили призива на Ахмед Доган за оставка на Делян Пеевски.

Преди 11 години протестиращи срещу назначаването на Делян Пеевски бяха всяка вечер пред централата на ДПС. Движението тогава стоеше твърдо зад Пеевски. Днес протестиращи от ДПС дойдоха пред централата, за да протестират срещу председателя на ДПС Делян Пеевски и бяха предвождани от другия председател Джевдет Чакъров. Настояват за свикване на Централен съвет в най-кратки срокове, който да изключи "членовете уронили престижа на партията и взели участие в групата осъществила опита за вътрешнопартиен преврат". И повикаха ключар, който да отвори вратите на централата на движението.

С помощта на ключар и в присъствието на полиция и адвокат, единият от председателите на ДПС - Джевдет Чакъров, съпровождан от депутати и активисти на движението, влезе в централата на ДПС. Когато пристигнаха пред нея - тя беше заключена, а на врата имаше надпис, че сградата е затворена поради ремонт.

Джейхан Ибрямов, народен представител, изключен от ПГ на ДПС: "Близо три седмици, централата на ДПС, както е написано поради ремонтни дейности е изпразнена. Само че ние цяла зима имаше ремонтни дейности в централата и ние работихме. Защото работното място на председателя, на заместник-председателите, на председателя на Контролната комисия, на счетоводството, на архива, на всички е в централата на ДПС."

След отключването Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Тимур Халилов и активисти от различни структури на движението се качиха на последните два етажа, където се прави ремонт и където са кабинетите на почетния председател и ръководството на ДПС.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС: "От това, което видях, колегите и аз, съм безкрайно много учудени от извършеното, това което видяхме като находка. Всичко е изнесено. Всички кабинети са празни. И най-важното кабинета на почетния председател д-р Ахмед Доган е буквално изтърбушен. Цялата документация, където до сега се е съхранявала, история на партията ни, няма я никъде, не я виждаме никъде."

Преди да пристигнат пред централата Джевдет Чакъров и колегите му се срещнаха с представители на структурите от страната. Говорили за ситуацията в ДПС през последните седмици.

Джевдет Чакъров, председател на ДПС: "И това, което съм упълномощен от целия актив, от 500 човека да ви кажа е, че изцяло този актив застава зад призива на д-р Ахмед Доган за оставката на Делян Пеевски и посочените хора в неговото обръщение."

Без да уточни кога, Чакъров каза, че скоро ще бъде свикан Централния съвет на ДПС, за да се вземат решения за поисканите от Ахмед Доган шест оставки в ръководството на движението:

"Всички, от целия актив, категорично са решими да не се допусне каквото и да е етническо напрежение в страната."

Според Чакъров няма да се допусне да има и подмяна в ДПС, а процесът в партията е оздравителен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отменено е бедственото положение в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград
Отменено е бедственото положение в общините Свиленград, Тополовград и Ивайловград
Циципас е на полуфинал след успех над Фонини при дебютното си участие на турнира в Гщаад
Циципас е на полуфинал след успех над Фонини при дебютното си участие на турнира в Гщаад