НОВИНИ

На фронта срещу свободата: Украински затворници искат да се присъединят към украинската армия

Киев: Нашите условия са много по-хуманни от тези на Москва

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:26, 19.07.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

5 000 затворници вече са изявили желание да се присъединят към украинската армия в замяна на освобождаването им. През май Украйна прие закон, който дава такава възможност. Въпреки паралелите с вербуването на затворници от руската частна военна компания "Вагнер", Киев твърди, че условията, които предлага, са много по-хуманни. Свобода, лично изкупление или високите заплати - какво мотивира лишените от свобода да се присъединят към армията - разказва Теодора Гатева...

"Затворниците превзеха Бахмут. За съжаление, не нашите. А представяте ли си нашите какво биха могли да направят?", казва Артур Качуровски, затворник, който очаква да бъде изпратен на фронта.

Артур е на 27 години, излежава присъда за грабеж. Иска да покаже на съпругата и на дъщеря си, че може да се промени и да започне живота си с тях на чисто. Володимир има опит като войник, бил е част от Президентската бригада на Украйна и в първите дни на руската инвазия е защитавал държавния глава. Осъден е за разпространение на наркотици. Докато чака дали ще бъде одобрен за фронта, споделя военните си умения с други лишени от свобода.

Володимир Барандич, затворник: "Като всеки, който никога не е виждал и не знае за какво става дума в армията, а само е чувал, има очакване. Всички горят от нетърпение. И браво, така и трябва."

По данни на американски медии, след началото на руската инвазия, военната група Вагнер е успяла да вербува около 40 хиляди затворници с обещанието, че след 6 месеца служба, те ще бъдат свободни. Киев твърди, че условията на украинската мобилизация на затворници са по-различни. Към армията не могат да се присъединят извършителите на сексуални престъпления, такива, които са убили повече от двама души, и осъдени за корупция в особено тежки размери. Лишените от свобода могат да се върнат по домовете си след края на войната. А ако на фронта им е тежко, могат да пожелаят да се върнат в затвора.

Олена Висотска, зам.-министър на правосъдието: "Разработихме правен механизъм, даващ гаранции на осъдения, който е условно предсрочно освободен. Той напълно разбира статута си - свободен човек. Като условието за това е да сключи договор с военните. Става дума за много цивилизовани отношения между армията и конкретното лице."

Микола Сухоткин, бивш затворник, вече част от армията: "Всички чакахме деня, в който ще можем да подпишем договори, и затворници като мен да се присъединят към нашите момчета, да им помагаме да защитават Украйна. Вторият момент - моят баща беше военен, 30 години в Миргород, исках да следвам неговите стъпки. И на трето място - много мои познати вече са на фронта. Знаят за този закон и няма да проявят разбиране, ако аз остана в затвора, а те са бият."

Микола вече е преминал през част от военното обучение, готов е да го изпратят където се налага. Смята, че на фронта ще е по-полезен, отколкото ако излежава 10-годишната си присъда за убийство.

Роман Кириеченко, зам.-командир на батальон: "Сформира се специален отряд, ще се казва "Шквал". В него влизат само най-добрите физически подготвени и развити момчета. Отрядът ще изпълнява специални задачи, в най-опасните места."

Много от затворниците ще бъдат разпределени в редови отряди. Има опасения, че към тях може да има по-сурово отношение - както от командния състав, така и от войниците. Но в крайна сметка необходимостта от нови военни попълнения надделява над подобни притеснения.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният Спартак Плевен обяви привличането на Виктор Гергов
Баскетболният Спартак Плевен обяви привличането на Виктор Гергов
Лия Каратанчева ще играе за титлата на двойки на тенис турнира във Витория-Гастейс (Испания)
Лия Каратанчева ще играе за титлата на двойки на тенис турнира във Витория-Гастейс (Испания)