НОВИНИ

Доналд Тръмп: Тук съм по волята на всемогъщия Бог

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:37, 19.07.2024
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

С емоционална реч, изпълнена както с предварително планирани моменти, така и с немалко импровизации и най-дългата от 50 години - Доналд Тръмп официално прие номинацията на Републиканската партия да бъде кандидат-президент. За първи път след покушението от събота, милиардерът говори пред публика и разказа подробности около деня, в който 20-годишен младеж стреля по него.

В типичния си стил Тръмп даде и немалко гръмки заявки за вътрешната и външна политика, която планира да води след като бъде преизбран. Това беше четвъртият и последен ден от конвенцията на републиканците.

"Изправям се пред вас днес с послание за увереност, сила и надежда. След 4 месеца ще постигнем невероятна победа и ще започнем четирите най-велики години в историята на нашата страна. Заедно ще дадем началото на нова епоха на просперитет за гражданите ни - независимо от цвета на кожата им, пола или възрастта им. Трябва да излекуваме разделението в обществото ни и трябва да го направим бързо", каза Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия.

С призив за единство и смирение, към които стриктно се придържа в изминалата седмица - така Доналд Тръмп започна продължилата близо час и половина реч, с която прие президентската номинация. И докато на екраните се прожектираха кадри от опита за убийство, бившият президент разказа.

"Знаете, че бях на косъм от това да загубя живота си. Много от вас ме питаха какво се случи. Ще ви кажа точно какво се случи и повече никога няма да го чуете от мен, защото е прекалено болезнено", заяви Доналд Тръмп, кандидат-президент от Републиканската партия.

"Започнах да се обръщам към екрана и имам късмет, че не се бях завъртял изцяло. Чух силен шум и усетих как нещо ме удари много силно по дясното ухо. Казах си - какво беше това? Това може да е било само куршум."

Във внимателно подбран момент, Тръмп отиде до другия край на сцената и целуна униформата на пожарникаря, който загина по време на митинга в събота. И довърши разказа за покушението.

"Не би трябвало да съм тук.
- Напротив, трябва да си!
Днес съм тук, сред вас, единствено по волята на Всемогъщия Бог."

Половин час след началото, Тръмп не можа да избяга от себе си и нападна Джо Байдън.

"Под нашето ръководство Съединените щати отново ще бъдат уважавани. Никой няма да се съмнява във властта ни. Никой враг няма да се съмнява в мощта ни", подчерта Тръмп.

Обеща да разреши кризата с инфлацията, да намали лихвите и цената на енергията, както и да довърши стената по границата с Мексико. Изтъкна и плановете си за външната политика:

"Ще сложа край на всяка една международна криза, която настоящата администрация е създала. Включително ужасяващата война между Русия и Украйна, която нямаше да се случи, ако аз бях президент. Както и войната, която последва след нападението срещу Израел която също нямаше да се случи, ако бях президент", каза още кандидатът за президент.

В подкрепа на републиканския кандидат излезе и легендата на кеча Хълк Хоган, който разкъса тениската си и призова да се гласува за Тръмп.

Вечерта завърши с една от редките появи на Мелания Тръмп, която заедно с останалите членове на семейството на милиардера, излезе на сцената, за да подкрепи съпруга си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
1000 дка е засегнатата площ от пожара край Харманли
1000 дка е засегнатата площ от пожара край Харманли
Остава рисково състоянието на 19-годишния доброволец, пострадал тежко в борбата с огнената стихия
Остава рисково състоянието на 19-годишния доброволец, пострадал тежко в борбата с огнената стихия