НОВИНИ

Явор Божанков, ПП-ДБ: Целта на декларацията е да намери мнозинство за съставяне на правителство

bnt avatar logo
от БНТ
09:10, 19.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Нашето предложение не беше просто за разговор, а беше формула за излизане от тази политическа криза. Нито една политическа сила не е предложила такива формула. Търсим мнозинство за тези 7 приоритета от декларацията, за 3 месеца. Целта на декларацията е да намери мнозинство за съставяне на правителство". Това заяви Явор Божанков - депутат от парламентарната група на ПП-ДБ в "Денят започва".

"ГЕРБ не предложи програма. ГЕРБ предложи партиен кабинет, с ясно намерение да не сформира правителство. Ние предложихме програма, национални приоритети, 7 основни точки, които включваха единствено българския дневен ред, от Закона за личния фалит през съдебната система и борбата с корупцията. Насреща какво получихме: „Възраждане“ казаха, че спират военната помощ за Украйна, отношенията със САЩ, както и излизане от НАТО. Това е ясно намерение, че те просто искат да взривят всяка възможност за разговор. ГЕРБ казаха: ще подкрепим всички усилия, но реално няма да подкрепим нищо", каза Божанов.

Според него "е дошъл моментът Калин Стоянов да подаде оставка" заради последните инциденти в страната - пребитото момче от полицай на плаж "Градина" и сегашните пожари в България.

"Има две линии на действие - да си замълчим, все едно нищо не е станало, в крайна сметка грешка в управлението на тази криза има и всички плащаме за това", добави той.

По думите му седми избори за последните няколко години са недопустими.

"Ние сме на ръба на пропаст, в тази ситуация да харчим още 100 млн., защото едни избори са скъпи, няма смисъл", каза Божанов.

Той беше категоричен в това, че България трябва да влезе в еврозоната и пълноправен член на шенгенското пространство.

"Това са две теми, около които трябва да направим обединение. Останалите са съдебна система, борба с корупцията. Трябва да работим и за повишаване на изборната активност, защото това е формулата за излизане от политическата криза".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меглена Кунева: Урсула фон дер Лайен няма да отстъпи от нещата, към които е истински ангажирана
Меглена Кунева: Урсула фон дер Лайен няма да отстъпи от нещата, към които е истински ангажирана
Българските плувци и гимнастици потеглиха спокойни и мобилизирани за Игрите в Париж
Българските плувци и гимнастици потеглиха спокойни и мобилизирани за Игрите в Париж