НОВИНИ

ПП-ДБ се срещна с повечето партии - очертава ли се подкрепа за декларацията им?

Николай Минков
от Николай Минков
20:45, 17.07.2024
Чете се за: 06:57 мин.
У нас
Слушай новината

Водещата политическа тема днес в София - разговорите на ПП-ДБ с политическите формации в парламента преди връчването на втория мандат. Те търсят подкрепата на останалите политически сили за поисканата отсрочка от 3 месеца, за да могат да реализират антикорупционно законодателство и смяна на регулаторите.

ПП-ДБ проведоха разговори с всички парламентарни групи без ДПС. Преди срещите казаха, че искат да чуят нагласите на партиите за предложената декларацията с антикорупционните мерки и да търсят широка подкрепа.

“Виждам, че се опитват хем да подкрепят, хем да не подкрепят, т.е. да кажат “и ние сме за корупцията” или да дадат стоп оферта, или да обяснят защо няма да продължат нататък по пътя на законите, така че на този етап не съм оптимист”, коментира Божидар Божанов - ПГ на ПП-ДБ.

“Това, което виждаме е, че системно и упорито други политически играчи, например хората около Пеевски, побутват встрани тези теми или се опитват да ги подменят, вместо да си свършим работата. Извадихме пред скоби тази тема, обясних защо искаме тя да върви с приоритет, за да могат да вървят и другите”, добави Николай Денков - председател на ПГ на ПП-ДБ.

След разговорите Росен Желязков твърдо заяви, че ГЕРБ-СДС не позволяват етикетирането на партиите на проевропейски и антикорупционни. Смятат, че не трбва да се натоварва президентът като “властелин на времето”, който да решава колко да работи Народното събрание.

"Ние няма да участваме в мнозинство, което да подкрепи правителство с втория мандат, но ще подкрепим всички антикорупционни инициативи. Ако има сформирано такова мнозинство, както с втория, така и с третия мандат, ако вторият бъде неуспешен”, посочи Желязков.

“Възраждане” потвърдиха позицията си, че ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако те подрепят тeхната предложения, сред които да се проведе референдум за запазването на българския лев и трябва ли България да остане в НАТО.

“От ДБ на този етап не приемат това, което ние казваме и искаме. Те искат плаващи мнозинства, ние няма да участваме под каквато и да е форма с плаващи мнозинства”, каза след срещата Цончо Ганев.

БСП не приемат удължаване на сроковете с връчване на мандатите. Готови са да добавят и техни предложения в декларацията на ПП-ДБ.

“В този вариант декларацията, и с условието за двумесечно удължаване на работата на НС, няма как да бъде подкрепена от нас, защото считаме, че дневният ред на обществото не се изчерпва само с борбата с корупцията. Разбира се, тя е изключително важна и ние я подкрепяме”, каза Иван Иванов - ПГ на "БСП за България".

ИТН обявиха, че ако ДБ сменят подхода и тръгнат да търсят мнозинство за управленска програма, която да се изработи съвместно в обозрим срок, са готови да ги подкрепят. Тошко Йорданов отбеляза колко конструктивно работят именно с ДБ от коалицията:

“Ако сменят подхода по този начин и тръгнем да изработваме програма, с която ние се съгласим, политическите сили, които биха подкрепили такъв евентуален кабинет, както и да го наречете - експертен, технически, програмен. Ако сменят подхода, мисля, че имаме общи цели и бихме могли заедно за изработим тази програма и да стигнем до практични решения”.

Покана до парламентарната група на ДПС не беше изпратена заради ясния знак оттам, че не виждат смисъл. Делян Пеевски го потвърди и отново атакува президента Радев.

“С носителите на пачките и на пуделите няма да преговаряме изобщо. Важните теми са, че държавата гори, а някои хора летат. Рекламни полети на спасители... Някой харчи парите, вместо да въртят вертолетите, да летят и да гасят, се харчи да се снима в рекламни екипчета като мажоретка. Той защо не е на пожарите, защо не върши работа, а лети? И казва от въздуха: не мога да реша какво да правя. Да вземе да кацне тоя човек, да даде тоя мандат. После да даде третия мандат. Ако има нещо да го правим, ако не - да вървим на избори”, коментира Пеевски.

ПГ на ДПС днес намаля с още един. Хюсни Адем напусна и така депутатите зад Пеевски са 22 срещу 25 зад Джевдет Чакъров. Напусналите парламентарната група са готови на разговори след като ПП-ДБ вземат мандата.

“След връчването на мандата бихме искали да видим и управленска програма, ясна визия, ясни цели за развитие на страната. Споделяме, че трябва да има и законодателство и всички мерки като антикорупционни мероприятия, но нека да видим програмата и на тази база да се водят разговори”.

След разговорите не чухме само домакините на срещата, ще говорят утре. В предавенето "Още от деня" Лена Бориславова каза, че тази вечер ще решат как да постъпят, но заяви:

“Ние няма по никакъв начин да протакаме и да бавим този процес. Много е вероятно е да поискаме да ни бъде връчен мандатът още тази седмица, с оглед на поведението на другите политически партии в Народното събрание”, каза в ”Още от деня” Лена Бориславова.

Бориславова заяви, че при това положение веднага ще върнат мандата неизпълнен.

По темата работиха: Николай Минков, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втори ден продължава борбата с огъня в с. Отец Паисиево
Втори ден продължава борбата с огъня в с. Отец Паисиево