НОВИНИ

Резолюция на ЕП: Евродепутатите потвърдиха силната си подкрепа за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:30, 17.07.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Първо знаково гласуване в новоизбрания Европейски парламент в Страсбург. Евродепутатите гласуваха резолюция, с която потвърждават твърдата си подкрепа за Киев и осъждат неотдавнашното посещение на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва.

Въпреки присъствието на новите евроскептични, крайнодесни и проруски ориентирани евродепутати в Европарламента, резолюцията беше приета с убедително мнозинство. Двама от евродепутатите на “Възраждане” гласуваха против нея.
Резолюцията е първата официална позиция на новоизбрания Европарламент за войната на Русия в Украйна. Тя се очакваше с интерес като индикатор за това колко силно е руското влияние сред новите крайнодесни и националистически формации в Европа. Основна тема в дебата беше и посещението на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва. Евродепутатите на Орбан са част от третата по големина политическа група в ЕП “Патриоти за Европа”.

“Преди няколко дни най-яркият от премиерите на новата група на фалшивите патриоти Виктор Орбан се срещна с Путин, за да злепостави ЕС и претендира, че има мирен план, за който никой не знае и за да подкрепи руския експанзионизъм. За какъв мир иска да говори Орбан с тиран като Путин, който има заповед за арест от Международния наказателен съд в Хага? Фалшивите патриоти оправдаха руските бомбардировки на украински училища и болници с невинни хора”, каза Ираче Гарсия Перес - председател на групата на социалистите и демократите.

Самите патриоти защитиха Орбан и посещението му в Москва.

“Резолюцията подкрепя членството на Украйна в НАТО, което е проблем за нас, защото може да доведе до ядрена ескалация на войната. Осъжда и посещението на Виктор Орбан в Русия. Не може да обвинявате Унгария - ключов партньор в НАТО, че се опитва да започне дискусия за постигането на мир. Ще има ли обвинения и за организирането на следващата среща за мир, която се планира през ноември?”, обясни Жордан Бардела - председател на Патриоти за Европа.

Евродепутатите са доволни от решението приходите от замразени руски активи да се използват за военна помощ за Украйна. Те призовават ЕС и държавите да продължат военната си подкрепа за Киев толкова дълго, колкото е необходимо и под каквато и да е форма. Путин наблюдава внимателно кой как гласува днес, коментира един от евродепутатите в залата по време на дебата. Българските евродепутати от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха резолюцията. Двамата евродепутати на БСП не гласуваха. Двама от Възраждане гласуваха против, а третият се въздържа. Резолюцията беше приета с 495 гласа „за“, 137 „против“ и 47 „въздържали се”.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: Може да поискаме да получим мандата в рамките на тази седмица
Лена Бориславова: Може да поискаме да получим мандата в рамките на тази седмица
България загуби от Франция на еврошампионата по волейбол за мъже до 18 г.
България загуби от Франция на еврошампионата по волейбол за мъже до 18 г.