НОВИНИ

Втори ден продължава борбата с огъня в с. Отец Паисиево

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деница Торньова
20:44, 17.07.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Усложнена остава обстановката в района на пловдивското село Отец Паисиево, където във вилната зона огънят още вчера унищожи над 30 къщи и постройки.

За самото село към момента няма непосредствена опасност.

В Отец Паисиево през целия ден трудно се диша, но хората са в центъра на селото и гледат с тревога към горящата борова гора.

По предварителни данни във вилната зона са изгорели над 30 постройки. Александър е дошъл при нужда да спасява дома на прабаба си.

"Защото за мен вилата е много важна, тук ми е минало детството като цяло и е много важно да оцелее", каза Александър.

Часове наред силният вятър затрудняваше максимално работата на терен. На всяка от страните по периметъра на пожара се правят просеки, за да бъде затворен в периметъра му.

"Нагоре имаме няколко пожарни, които вече работят и много войници които обезопасяват района, защото почва да прехвърля по поляните, но го спират за да не слезе надолу", обясни Младен Кичев – кмет на община Калояново.

Десетки доброволци от цялата страна откликнаха на призива на кметството и се присъединиха към пожарникари, военни и горски служители. Близо 200 души участват в гасенето на пожара:

Частичното бедствено положение за засегнатия район ще остане в сила. По всяка вероятност мярката ще обхване селата в опасна близост.

"Утре се надяваме хеликоптерите, двата нови, които са дошли група от Чехия, мисля, че са дошли два хеликоптера, технически проблем с хеликоптера до около два и кусур три часа до два и нещо хеликоптера беше на терен", заяви Младен Кичев – кмет на община Калояново.

Евакуираните от вилната зона са настанени при роднини. На този етап не се предвижда превантивно извеждане на други хора от домовете им. Заради недостига на вода, съседните общини изпращат водоноски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо жителите на с. Воден не бяха предупредени за огнената стихия и се наложи да се евакуират сами?
Защо жителите на с. Воден не бяха предупредени за огнената стихия и се наложи да се евакуират сами?