НОВИНИ

24 часа битка с огъня: Пожарникари, военни и доброволци гасят пламъците край Отец Паисиево

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
11:45, 17.07.2024
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

През цялата нощ дежурни екипи останаха да следят ситуацията с пожара край пловдивското село Отец Паисиево, където вчера изгоряха 30 вили, а 15 души бяха евакуирани. Огънят там днес все още гореше на три фронта.

Изключително сложна остава ситуацията край Отец Паисиево. Предполага се, че изпепелените постройки във вилната зона на селото са около 30. Вчера се наложи евакуацията на 15 души. Десет пожарни екипа от цялата област, доброволни формирования от Пловдив и София, десетки горски служители и военнослужещи се борят и днес с пожара. На терен са общо 200 души. Огънят прехвърля вече над 9000 декара площ и обхваща горски масиви. Пожарът е на три фронта и застрашава карловското село Пролом, калояновското Бегово и брезовското Сърнегор. Днес основната задача е да се правят просеки и да не се допусне огънят да стигне до селата. Днес в гасенето на пожара отново се включи хеликоптер.

След първите 24 часа борба с огъня пожарникарите все още не могат да прогнозират кога ще бъде локализиран. В Отец Паисиево следяха информацията с тревога. С нашия екип пътува и възрастна жена, която се опитва да стигне до имота си, за да види какво е останало от него.

Мария: Изгасиха ли пожара? И се прибирам на виличката, оле божичко...

- Ами как, то е близко не е толкова далеч... и се надяваме по-бързо да приключат нещата. Страшно, много страшно...

Стефка: "Тая жега не е за палене на огньове, какви са тия хора такива, загубени хора, това може ли такова нещо да се пали в тая жега."

По време на сутрешния щаб екипите бяха разпределени, за да не бъдат обхванати площи в посока Сърнегор и Пролом. На всяка от страните по периметъра на пожара има разположени групи за гасене и военна техника, с която се правят просеки. Показателни за развитието на стихията ще са обедните часове, когато вятърът може рязко да смени посоката си.

"Много зависи от метеорологичните условия днес. Ако са подобни на вчерашните, с много силен вятър, буквално ураганен вятър, е възможно да имаме доста бурно разпространение в някои от посоките", каза ст. комисар Васил Димов, директор на РДПДЗН-Пловдив.

Десетки доброволци откликнаха на призива на кметството и тази сутрин се присъединиха към пожарникари, военни и горски служители. Пристигна и формированието към столична община.

Милен Данков - ръководител на доброволно формирование, Столична община: "Огънят ни чака, за това бързаме."

Лъчезар Мичев: "До колкото разбрахме, огънят е пресякъл просека и вероятно ще се наложи да направим нова."

Тодор Грозданов: "Дошли сме с раницови пожарогасители, които се носят на гръб, с лопата, духалка, резачка. Каквото можем да помогнем."

Обявеното частичното бедствено положение за община Калояново изтича утре, но кметът поиска удължаването на мярката до овладяване на бедствието.

"Вече от 6 хиляди дка в момента вече отиваме на 9-10 хиляди и вървим нагоре. Теренът е много трудно проходим. Пожарните вървят от всички страни. Три булдозера пускаме... правят просеки, за да може да концентрираме нещата и огънят да можем да го затворим от всички села", каза Младен Кичев – кмет на община Калояново.

Евакуираните от вилната зона са настанени при роднини. На този етап не се предвижда превантивно извеждане на други хора от домовете им. Заради недостига на вода, съседните общини изпращат водоноски.

Вижте прякото включване на Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисарят Илиана Кирилова обсъди с кмета на Стара Загора ситуацията с горските пожари
Еврокомисарят Илиана Кирилова обсъди с кмета на Стара Загора ситуацията с горските пожари
Румен Радев удостои с Почетен плакет националния отбор на България по волейбол за жени до 18 години
Румен Радев удостои с Почетен плакет националния отбор на България по волейбол за жени до 18 години