НОВИНИ

Димитър Главчев за пожарите: Ситуацията, макар и извънредна, е овладяна

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
10:00, 17.07.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Димитър Главчев
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Ситуацията с пожарите е форсмажорна, но всички екипи са на терен в борбата с огнената стихия - в това увери от парманетраната трибуна служебният министър- председател Димитър Главчев. Той както и министрите на вътрешните работи и на земеделието бяха извикани в парламента, за да бъдат изслушани за пожарите от последните дни.

"След няколкодневни непрестанни усилия мога да заявя, че ситуацията, макар и извънредна, макар и форсмажорна, е овладяна. Само през изминалото денонощие от "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на 250 сигнала за произшествия, като са ликвидирани 204 пожара", заяви Главчев.

Извършени са и 38 спасителни дейности и помощни операции. Няма жертви, няма опасност за близките населени места в районите на пожарите.

"В качеството си на министър-председател уверявам народните представители и българските граждани, че няма друга задача, която да се изпълнява с по-голяма степен на приоритет и интензитет от тази", каза още Главчев.

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи, че днес единият от двата военни хеликоптера ще бъде пренасочен към Отец Паисиево. Другият ще остане на територията на Ямбол.

"На територията на област Пловдив имаме съобщение в село Отец Паисиево, община Калояново. На 16 юли около 9.40 ч. в оперативната дежурна е получено съобщение за пожар и в района на село Каравелово. На място имаме изпратени множество противопожарни автомобили и служители. Към момента произшествието в Отец Паисиево не е овладяно. Основните ни сили са насочени именно там", посочи Стоянов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голямо количество наркотици откриха гранични полицаи на яхта в Царево
Голямо количество наркотици откриха гранични полицаи на яхта в Царево
Гръцките власти ограничават работата на открито заради горещините
Гръцките власти ограничават работата на открито заради горещините