НОВИНИ

Пожарът край Стара Загора вече е под контрол

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Десислава Петкова
07:17, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът край Стара Загора вече е под контрол. Огънят обхвана периметър от 12 километра. Снощи малко след 21:00 часа, заради силния вятър на няколко пъти огънят е прехвърлил асфалтовия път, но ситуацията е овладяна.

През цялата нощ екипи са дежурили с цел да не се допусне разрастване на пожара. Днес огнеборците ще се опитат да стигнат до огнището, за да го потушат.

"В момента все още има тлеещи участъци. Пожарът е в периметър и огнищата, които бяха 6 през вчерашния ден, са намалени до едно. През нощта имаше самозапалвания на различни места, но веднага с дежурните екипи на пожарната, на ДГС, на община Стара Загора и на доброволците, които дежуриха през цялата нощ, бяха потушени. Днес работата ще продължи през целия ден. Имаме организация и за през нощта. Затова продължаваме да разчитаме на помощта на доброволци", каза Николай Диков - секретар на Община Стара Загора.

За населените места в района опасността е била спряна още първия ден първо към Стара Загора, а след това към Старозагорските минерални бани.

"Снощи най-критично беше в посока север, тъй като от пориви на вятъра огъня от основния пожар беше спрян на самото било и там поривите са най-силни. Затова бяхме насочили екипи от общината и ДГС и два екипа от нашите структури да пазят точно този периметър. Излезе на две места, но веднага ги погасихме. Направихме с булдозери на ТЕЦ "Марица изток" 2 допълнителна просека и днес очакваме периметъра да не го допуснем да се разширява и да го задържим през целия ден със съвместни усилия на всички и на доброволци включително", обясни комисар Стоян Колев - директор на РДПБЗН-Стара Загора.

При огнената стихия са загинали много животни, а пострадалите са настанени в Спасителния център "Зелени Балкани".

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта
Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта
Почитаме Света Марина
Почитаме Света Марина