НОВИНИ

Борбата с огъня: Пожарът край Отец Паисиево гори на три фронта

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Таня Матева
07:29, 17.07.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

През цялата нощ дежурни екипи останаха да следят ситуацията с пожара край пловдивското село Отец Паисиево. Огънят там не е овладян, гори на три фронта все още.

Правят се просеки в опит да се спре разпространението му. Гъст дим се носи в селото. Екипите се събират тази сутрин, за да се разпределят по фронта на пожара. Очакват се и доброволци. Хеликоптери са обливали с вода до късно снощи района.

"Започваме да сменяме екипите на пожарната. Снощи беше динамично положението. От 6000 декара вече отиваме на 9000 - 10 000 декара и вървим нагоре. Теренът е много трудно проходим. Пожарните вървят от всички страни. Три булдозера правят просеки, за да може огънят да го затворим от всичките села", каза Младен Кичев, кмет на община Калояново.

Има около 30 изгорели къщи. В Отец Паисиево снощи са били евакуирани 15 души. Ще се поиска удължаване на частичното бедствено положение. Военнослужещи също ще се включат в овладяването на пожара.

От областната администрация са поискали допълнителна помощ от военните.

"Днес ще бъдат от 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и 91-ви инженерен полк - Пловдив с тежка техника, за да можем да направим тези просеки, които са необходими за локализиране на пожарите. Координираме и търсенето на водоноски, тъй като тук липсва вода. Вчера бяха осигурени водоноски от община Карлово и от Пловдив. Днес се опитваме да намерим още водоноски", обясни
Христина Янчева - областен управител на Пловдив.

Обстановката остава много динамична и заради високите температури и най-вече заради вятъра, който разпалва огнищата. Очакват в борбата с огъня да се включат и доброволци.

Вижте повече в прякото включване на Таня Матева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът в Карловско е овладян, но щетите за стопаните в района са огромни
Пожарът в Карловско е овладян, но щетите за стопаните в района са огромни
Пожарът край Стара Загора вече е под контрол
Пожарът край Стара Загора вече е под контрол