НОВИНИ

Причината за срива в IT мрежата по света е технически проблем

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:00, 19.07.2024
Чете се за: 04:35 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Глобалният IT срив, който за един миг блокира голяма част от света. Авиолинии, банки, телевизионни канали, здравни услуги и редица компании в цял свят спряха работа днес заради нова версия на антивирусна програма, която блокира компютрите с операционна програма Уиндоус.

Най-големият IT срив в историята предизвика хаос на 5 континента, блокира хиляди по летищата в Европа, Северна Америка, Азия, Австралия и дори южната част на Африка.

Причината е новата версия на антивирусен софтуер на американската компания за киберсигурност Крауд-страйк. Не става въпрос за кибератака, а технически проблем, обясниха от компанията.

Прекъсването на мрежата напомни на целия свят колко вече сме зависими от технологиите.

Телефонният оператор на компанията Краудстрайк отговаряше на безброй обаждания. От Майкрософт съобщават, че проблемът е установен снощи в 21 часа българско време и първо е засегнал потребителите на клаудплатформата Азур, която използва антивириусния софтуеър на Краудстрайк - Фалкон.

Първи пострадаха в Австралия - където спряха работа телекомуникационен канал, самолети и телевизия. После като вълна техническият срив плъзна по света. На компютрите с Уиндоус се появяваше така нареченият Син екран на смъртта. Майкрософт бързо публикува позиция в социалните медии и обяви, че причината за срива е извън компанията. След часове на хаос собственикът на Краудстрайк обяви:

"Това не е инцидент със сигурността или кибератака. Проблемът е идентифициран, изолиран и се работи по отстраняването му", каза Джордж Курц - собственик на CrowdStrike.

Във Великобритания и Нидерландия се сринаха здравните услуги. Записване за часове при личния лекар в Обединеното кралство беше невъзможно. В Германия и Австрия бяха спрени всички планови операции в болниците, пациенти не можеха да получат изследванията си.

"В момента са спрени плановите операции, защото не знаем колко бързо ще може да заработим нормално отново. Спешните операции, разбира се, продължават, в такива ситуации имаме планове и всичко работи", обясни Петер Найер - административен директор на болница в Дорнбрин, Австрия.

В Хърватия и банки, и аптеки спряха работа.

Ето какво споделиха засегнати:

"Нищо не работи, компютърът е проблема и нищо не могат да направят. Цялата документация е недостъпна и транзакции не мога да се правят".

"Цялата система не работи. Трябваше да взема лекарства по електронна рецепта, но няма как".

Телевизиите също бяха засегнати - Скайнюз във Великобритания и Ей Би Си в Австралия спряха излъчване. Банки в Кения и Украйна има затруднения с дигиталните услуги, такава беше и ситуацията в супермаркетите в Австралия. В редица държави агенциите за киберсигурност заработиха на пълни обороти, за да предпазят държавните институции.

"Сривът е типичен пример за риск, причинен от трета страна. Трябва да направим така, че в бъдеще да се справяме по-добре при такава криза", коментира Клаудия Платнер - координатор по киберсигурност на Германия.

Краудстрайк и Майкрософт вече публикуваха инструкции за решаване на проблема. Но възстановяването на мрежите не може да стане с една дистанционна команда на системен администратор, казват експертите.

"Това няма да е дългосрочен проблем. Но ефектът щ бъде най-вече върху доверието на потребителите към технологиите като цяло и поддържащите системи и антивирусните софтуери", каза Стефано Занеро - експерт по киберсигурност.

Само седмица преди началото на Олимпиадата в Париж, IT системите, които отговарят за Игрите също са се сринали и много журналисти днес не успяха да вземат акредитациите си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Димитров напуска Балкан, ще играе в испанския Паленсия
Димитър Димитров напуска Балкан, ще играе в испанския Паленсия
Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари
Правителството ще оборудва в най-кратък срок още два хеликоптера за гасене на пожари