НОВИНИ

Системата BG Alert: Имат ли мобилните оператори добро покритие в пострадалите от пожарите райони?

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:00, 19.07.2024
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Имат ли мобилните оператори добро покритие в пострадалите райони и специално в село Воден, където в сряда системата за ранно предупреждение за бедствия не се задейства, а жителите започнаха да се евакуират след като чуха звъна на църковната камбана. От браншовия Алианс съобщиха за "По света и у нас", че и трите оператора са имали и имат добро покритие в пострадалия район, дори и при натоварения трафик. Информираха за това и транспортния министър, но - отново няма обяснение защо системата за предупреждение не е била задействана.

След закритата среща на транспортния министър с мобилните оператори, от министерството съобщиха, че те ще предприемат стъпки за подобряване състоянието на връзките в село Воден и съседните села. В отговор на наше запитване обаче до трите мобилни оператора получихме отговор, че покритието им в този район е добро и мрежата е работила без прекъсване през цялото време преди и след пожара.

Защо тогава хората от Воден не бяха предупредени от системата BG Alert?

Вчера от МВР заявиха, че причината е в изключване на тока и оттук на мобилните оператори. Камерите ни заснеха обаче жители на Воден, които разговаряха по мобилните телефони по време на пожара. А и връзката с кореспондентите ни там беше отлична.

Че клетките не са спирали да работят беше потвърдено днес и от транспортния министър Георги Гвоздейков, който е попитал за това мобилните оператори:

"От там получих отговор, че при спиране на напрежението клетката не спира да работи. Тя е с автономно захранване. Клетките не са спирали да работят и не са засегнати от пожара, тъй като те са на други места в региона. Те са здрави и продължават да работят и в момента."

По закон след обявяване на частично бедствено положение в община Болярово кметът на общината Христо Христов трябва да предприеме действия за пускане на сирените и изпращане на съобщения по системата
BG Alert. Пред нашата камера той заяви, че това е било заложено със заповед, но времето не е стигнало:

"То нямаше време за известяване. Нещата се развиха изключително бързо. Тази система е за известяване, обаче ток нямаше. – Токът спря половин час по-късно... – Освен това, като няма и мобилни оператори... – Имаше обхват за всички, това не е вярно..."

Споровете кой какво е пропуснал тепърва ще продължат, но все пак за по-добра комуникация до дни в село Воден и района ще бъдат монтирани допълнителни клетки на мобилните оператори.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ландо Норис даде най-добро време във втората тренировка на "Хунгароринг"
Ландо Норис даде най-добро време във втората тренировка на "Хунгароринг"
Определиха състава на националните волейболистки до 20 г. за Балканиадата в Албания
Определиха състава на националните волейболистки до 20 г. за Балканиадата в Албания