НОВИНИ

За пожара във Воден от първо лице: Хората не бяха предупредени за бедствието, което идваше

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Иван Янев
17:53, 20.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Огненият ад, който сполетя ямболското село Воден, беше отразен от журналистите на БНТ Иван Янев и Десислава Петкова. Иван Янев разказа от първо лице как буквално е влязъл с пожарникарите в огнената стихия, за да стигне до селото и е видял с очите си, че хората там не са предупредени за бедствието, което идва.

"Към момента ситуацията е спокойна. Пожарът е почти овладян. Има вътрешни огнища, които пушат и смущават местните жители, но това не са опасни пушеци, защото те са вътре в огнището. Въпреки всичко, огнеборците се опасяват, че температурите са много високи, вятърът е силен и нищо не е изключено да се случи", каза Иван Янев в предаването "Говори сега".

"Аз се озовах във Воден на третият ден от пожара, след като си тръгнах от пожара в Стара Загора, който беше потушен. Аз, познавайки Странджа, Сакар и отразявайки пожари близо 20 години, знам колко е сложен и труден терен за работа и знам, че там пожарите са опасни поради причината, че са много високи температурите в тази част от България, безводието е голямо и винаги там стават опасни пожари. Когато отидох в сряда на обяд, пожарът беше на 2-3 км от селото и вървеше в сухи треви. Със земеделска техника направиха просеки и успяха да вкарат пожара в дере. На място имаше горски, пожарникари и доброволци. Излезе обаче много силен вятър, прехвърли през пътя и влезе в селото. Наложи се да минем през целия пожар, минахме през участък от около 300-400 метра, в който нямаше никаква видимост, от двете страни пушеше. Както пожарникарите рискуваха техния живот, така рискувахме и ние, и когато стигнахме селото, видяхме, че хората сами са започнали да се евакуират и никой не ги предупреди. Когато влязоха пожарните, те не пуснаха сирените, че идва бедствие. Хората, виждайки пожара от три дни се бяха самоевакуирали", обясни още журналистът.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Банска Бистрица
НА ЖИВО: Европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Банска Бистрица
Националният отбор на България по волейбол за жени до 20 г. загуби от Сърбия
Националният отбор на България по волейбол за жени до 20 г. загуби от Сърбия