НОВИНИ

Евакуацията във Воден: Твърденията на хората и властта се разминаха

Виктор Борисов
от Виктор Борисов , Репортер: Десислава Петкова
18:20, 18.07.2024
Чете се за: 04:42 мин.
У нас
Слушай новината

Огненото бедствие в ямболското село Воден изпепели 35 къщи, десетки домашни животни и нанесе огромни щети. Евакуацията, която хората предприеха сами, постави въпроса дали властите не са бездействали, вместо да потушават огъня?

Вижте каква е ситуацията днес и къде се разминават разказите на хората от Воден и институциите. Кадрите, които установяват, че има безценни минути, в които хората са могли да бъдат изведени от селото без да се създава паника, са на нашия оператор Иван Янев и репортера ни Десислава Петкова.

"Къщичката ми, нищо не остана, какво да взема с бедните си ръчички, само двамата сме я ковали".

Тази сутрин Минка и Янко Яневи се сблъскаха с горчивата реалност след огнената стихия в село Воден. Домът им, зимнината и част от домашните им животни са станали на пепел.

Снимки: БТА и БГНЕС

"Нямам тука нищичко, всичко, всичко, бурканите изгоряха, всичко нови мебели, всичко", каза Минка Янева.

Вестта, че къщата ѝ гори, Минка научила, докато била на работа. Панически тръгнала към дома си, за да спаси 10-годишната си внучка.

"Дойдох до тука, то нищо не се гледа, мойта внучка вътре се затворила: Яне, бабо, бягай надолу, бягай. Бяга лапето надолу, само един мотор на моя син спасих, всичко друго гори, всичко", разказа Минка Янева.

Семейството не успява да вземе нищо от дома си. Остава само с дрехите на гърба си.

"Пари имаше някой лев за хляб. При парите остана вътре личната карта. Диабетик съм и хапчета не можах да си взема", сподели Янко Янев.

35 са унищожените от огъня къщи. Цяло чудо е, че няма пострадали хора. Властта и местните хора се разминаха в тезите била ли е адекватна реакцията.

"На терен имаше близо 25 екипа на пожарната, хеликоптер на армията, доброволци, служители от горските стопанства. Хората бяха евакуирани от нас. Като тук е добре да се знае, че имаше голяма част от жителите на населеното място, които отказаха, да напуснат своите домове и поради тази причина бяха принудително изведени оттам", каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

"Оня ден почна пожарът, обаче нашите не вземаха никакви мерки, той вятърът много силен и тука имаме гробища, мина през тях и те викат - е той ще спре, тука шосето, има за Странджа едно шосе. Ако имаше техника, една пожарна да имаше или пък един трактор - те чакали някой да нареди", обясни Стоян Кюрчиев, жител на Воден.

"Аз се изкачих на най-високата къща на нивото там да погледна - то съвсем близо до селото, гробищата, а пък никакви мерки не се вземат - то там ври - пламъци. Като видяхме пламъците, си напуснахме сами - никой не ни е казал. Трябва някой да ни каже: излизайте, защото ще изгорите, никой не ни е казал, просто видях пламъците тук."

"Фактът, че нямаме жертви и пострадали лица, според мен говори точно за това - че е била адекватна реакцията на всички хора, които са били на терен", подчерта Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Кадри, с които БНТ разполага, показват момента на евакулацията и пуснати ли са били сирените на пристигналите пожарните коли, които да предупредят за наближаващата опасност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев отпадна от Чаланджър турнира в Амерсфоорт
Адриан Андреев отпадна от Чаланджър турнира в Амерсфоорт
Манчестър Юнайтед плаща 50 млн. евро за правата на Лени Йоро
Манчестър Юнайтед плаща 50 млн. евро за правата на Лени Йоро