НОВИНИ

Никола Минчев, "Обнови Европа"/ПП: Нужно е ЕК да обръща повече внимание на върховенството на закона

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 18.07.2024
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Евродепутатът от "Обнови Европа"/ПП Никола Минчев изрази надежда, че през Европейската комисия ще обръща повече внимание на темата за върховенството на закона в различните държави през втория мандат на Урсула фон дер Лайен като председател. Той призова ЕК при оценката си да не се влияе от политическата обстановка в дадена държава.

"Иска ми се да има по-сериозни мерки по темата за върховенството на правото без значение коя е управляващата партия в съответната държава. Очевидно тя е кандидат на ЕНП, но темата за върховенството на закона не трябва да зависи от това коя партия управлява в момента", посочи Минчев.

Той очаква темата за Шенген и еврозоната да са приоритет за повечето български евродепутати, но призова и държавата да продължава да върши своята работа в тази сфера.

"Освен да чакаме резултатите от парламентарните избори в Австрия е добре и ние да си свършим работата. Да покажем на Европа, че реформите, които сме предприели във връзка с контрола по границата и правовия ред в България, няма отстъпление от тях, а продължаваме да работим и има защо държавите членки на Шенгенското пространство да ни приемат", посочи той.

"Продължаваме промяната" е избрала да се присъедини към парламентарната група на "Обнови Европа", защото това е групата, която представлява центристките сили в европарламента, каза още Никола Минчев. Той напомни, че към момента ПП не е член на никоя европейска партия.

Като свои лични приоритети като евродепутат Минчев посочи работата му в комисиите, в които ще бъде член - за вътрешния пазар, за гражданските свободи и за култура и медии.

Целия разговор вижте във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар гори край бензиностанция в Харманли, има опасност от взрив
Пожар гори край бензиностанция в Харманли, има опасност от взрив
Отвориха олимпийското село в Париж
Отвориха олимпийското село в Париж