НОВИНИ

Захлаждане и валежи предстоят в близките дни

bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 18.07.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Потвърждават се очакванията за валежи, на места интензивни, за гръмотевични бури и локални градушки в близките дни, както и за постепенно захлаждане, но и днес ще остане много горещо, с предупреждение от най-високата, трета степен, код червено, за екстремно високи температури в цялата страна - в повечето райони от 38° до 42°, в София – около 37°, на морския бряг - от 32° до 36°. В по-голямата част от страната и в следобедните часове ще остане слънчево, но в северните и планинските райони ще има валежи и гръмотевични бури.

И утре, след слънчевото начало на деня, главно в следобедните и вечерните часове в много райони ще има валежи, на места интензивни, придружени от гръмотевични бури с условия и за градушки. Максималните температури ще се понижат, в сравнение с днес, и ще бъдат между 33° и 38°, в София – около 33°. Ще остане ветровито, с умерен североизточен вятър.

Слабо захлаждане и по Черноморското ни крайбрежие утре, където през втората половина на деня също ще има превалявания и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, но вълнението на морето ще остане слабо.

Понижение на температурите и в планините, където в следобедните часове на много места ще превали и прегърми.

Промяна на времето започва и на Балканите, където също ще има райони с валежи и гръмотевици, а максималните температури ще се понижат. В южните части от полуострова ще остане все още слънчево и горещо.

През следващите дни у нас температурите ще продължат да се понижават. Ще има райони с валежи и гръмотевични бури. Има повишена вероятност за локални интензивни явления, в събота и неделя на повече места в Западна и Северна България, а в началото на следващата седмица - в почти цялата страна.

С предстоящото захлаждане, както и с очакваните валежи, ще намаляват районите с екстремален риск от пожари, областите в червено на картата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на Чаланджър в Астана
Димитър Кузманов се класира за четвъртфиналите на Чаланджър в Астана
Плувците заминават за Париж с амбиции за лични постижения и добро класиране
Плувците заминават за Париж с амбиции за лични постижения и добро класиране