НОВИНИ

Илия Лазаров, ЕНП/ГЕРБ-СДС: Шенген и еврозоната са сред задължителните приоритети на всеки български евродепутат

Австрия се държи като дънгалака в махалата, посочи той

bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 18.07.2024
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Слушай новината

Шенген и еврозоната са част от задължителните приоритети на всеки един български евродепутат, заяви в "Светът и ние" Илия Лазаров от ЕНП/ГЕРБ-СДС

"Защото една голяма несправедливост по отношение на България е темата за Шенген. Австрия постъпва изключително некоректно към България, решавайки вътрешните си проблеми за сметка на България. Водят реторика десните с крайно десните кой да е по-хард по отношение на България. И това не е европейско поведение. В случая не България има не европейско поведение и не защитава границите, а Австрия се държи, както казвахме едно време - като дънгалака в махалата", коментира той.

Според него трябва да се върви към федерализация на Европа в областта на външната политика, отбраната и службите за сигурност, без това да засяга фискалната политика, културните различия и националните особености.

От новия мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия Илия Лазаров очаква преосмисляне на някои политики, най-вече в областта на Зелената сделка.

"Политиката от предния мандат беше обусловена от тогавашното мнозинство. Сега то е малко по-различно и аз лично се надявам, че част от зелените политики ще бъдат преосмислени. Имаше някои екстремистки зелени идеи. Не казваме, че не трябва да се взимат мерки, но не всичко трябва да е толкова бюрократично и фиксирано, трябва да се прави с акъл", каза Лазаров.

Целия разговор вижте във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандалът с футболните национали на Аржентина се разраства
Скандалът с футболните национали на Аржентина се разраства
Президентът Радев казва утре кога ще връчи втория мандат
Президентът Радев казва утре кога ще връчи втория мандат