НОВИНИ

Президентът Радев: Наближаваме момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле

Васил Христов
от Васил Христов
17:54, 18.07.2024
Чете се за: 04:42 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Във Великобритания се провежда четвъртата среща на европейската общност, която събира над 40 европейски лидери. В двореца „Бленъм“ край Оксфорд България е представена от президента Румен Радев. На форума, създаден след началото на войната в Украйна, се обсъжда подкрепа за страната, както и общите предизвикателства на европейския континент, като енергетиката, сигурността, демокрацията и миграцията.

Снимки: АП/БТА

Срещата започна с официална снимка на лидерите, но зад стените на родния дом на Уинстън Чърчил освен общите заседания протекоха и редица двустранни срещи. Българският президент разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски, пред когото е изразил надежда, че югозападната ни съседка ще ускори изпълнението на двустранния Договор за добросъседство. Разговори президентът е имал и с Еманюел Макрон и с Олаф Шолц.

Държавният глава открои ролята на НАТО за гарантиране на сигурността на страните членки във влошената международна среда за сигурност, вследствие на войната на Русия срещу Украйна в разговор с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Перспективите за прекратяване на войната на Русия срещу Украйна и гарантирането на мира в Европа е обсъдил Румен Радев с министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

"И ако ние продължаваме да водим същия стил война, със същата интензивност - ние наближаваме момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. Е, тогава всички ние ще се изправим пред една невероятно тежка политическа и морална дилема - от една страна, ако не продължим да подкрепяме Украйна - компрометираме нашите ценности, но ако продължим да подкрепяме - как ще го правим - ще изпратим хора ли? Това е абсурдно! Така че колкото по-бързо се вземат необходимите решения да се използва най-сетне дипломацията като един от най-силните инструменти за решаване на конфликти, толкова по-добре", каза държавният глава Румен Радев.

Темата за Украйна беше водеща и на общите срещи на лидерите. На форума присъства украинският президент Володимир Зеленски.

"За нас е много важно да запазим единство в Европа, защото то винаги води до силни решения. Такива силни решения касаят на първо място - противовъздушна отбрана, енергетика и среща на върха за мир", подчерта Володимир Зеленски - президент на Украйна.

"Вярват, че могат по военен път да разрушат Русия - аз не мисля така, защото не може да се намери решение на конфликта на бойното поле. И тъй като познавам руснаците, познавам Съветския съюз, познавам и украинците, и целия контекст - просто не е възможно да се намери решение на бойното поле. Губим хиляди животи всеки ден. Трябва да спрем това", категоричен е Виктор Орбан - премиер на Унгария.

На форума британският премиер Киър Стармър обяви, че ще изпрати и полицейски сили в редица държави в Европа, сред които и България, за сътрудничество за затягане на граничния контрол. След разговорите Румен Радев съобщи, че не е отправено искане в тази сфера.

"Не, не е отправяно никакво конкретно искане, но високо оценяваме осъзнаването на всички наши партньори и съюзници, че опазването на европейските външни границите не е задължение само на държави като България, които са на предна линия. Това е ангажимент на всички държави членки на ЕС, както и на нашите партньори", каза държавният глава Румен Радев.

Лидерите на форума имаха среща и с британския крал Чарлз III, а тази вечер Киър Стармър има вечеря с френския президент Еманюел Макрон.





Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд обяви трансфера на Серу Гераси
Борусия Дортмунд обяви трансфера на Серу Гераси
Квалификацията за Шампионската лига по баскетбол ще се играе в Анталия
Квалификацията за Шампионската лига по баскетбол ще се играе в Анталия