НОВИНИ

Демократите срещу Байдън: Кой и защо иска президентът да се оттегли?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:29, 20.07.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
демократите байдън иска президентът оттегли
Слушай новината

С наближаването на изборите за американски президент, интригата отвъд океана изглежда все повече се заплита. И докато вчера с 90-минутна реч Доналд Тръмп прие президентската номинация на републиканците, петъчният ден беше белязан от поредна вълна на разединение сред демократите. Все повече членове на Демократическата партия призовават президента Джо Байдън да се оттегли от надпреварата за Белия дом. 81-годишният американски държавен глава обаче, засега не дава никакви индикации, че планира да отстъпи мястото си.

Всичко започна с дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп, в който действащият президент се провали с гръм и трясък. И продължи седмица по-късно по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

"Сега давам думата на президента на Украйна, който притежава колкото кураж, толкова и целеустременост. Дами и господа - президентът Путин", каза Джо Байдън на 10 юли.

Гаф, който Байдън обясни с това, че е фокусиран върху разгромяването на Владимир Путин и затова е нарекъл Володимир Зеленски така. Но и който даде още един повод на противниците му сред демократите, да настояват да се оттегли от президентската надпревара. Един на всеки 10 или към момента най-малко 35 от членовете на президентската партия в Конгреса вече се обявиха за смяна на кандидата на демократите.

"Президентът Байдън е добър човек и оценявам дългогодишната му служба. Но вярвам, че е време да се оттегли и да даде път на следващото поколение. Залогът е прекалено голям", коментира Анджи Крейг, член на Конгреса от Минесота.

Конгресменът от Вашинтон Сет Молтън разказа в интервюта, че се познава с Байдън от над 10 години. Когато се срещнали в Нормандия за годишнината от десанта обаче президентът изобщо не го разпознал.

"Президентът оставя след себе си невероятно наследство. Сега има възможност да бъде запомнен не само с това, че е бил главнокомандващ, но и с това, че се е отказал от властта", категоричен е Сет Молтън, член на Конгреса от Вашингтон.

Твърди се, че в основата на кампанията за смяна на Байдън, е бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Един от най-опитните демократи и човек, чието мнение силно се цени в партията.

Според източници във Вашингтон, бившият президент Барак Обама също е изразил съмнения, че ако някогашният му вицепрезидент остане кандидат, то победата със сигурност ще бъде за Доналд Тръмп. Смята се, че редица ключови фигури в партията се опитват да убедят Байдън да се откаже в лични разговори, но засега неуспешно. Опасенията са, че ще загубят не само Белия дом, но и мнозинството в Камарата на представителите.

Все повече от дарителите на предизборната кампания на Демократическата партия се оттеглят или направо отказват да подкрепят Джо Байдън.

Следващата седмица Байдън, който е с COVID-19, ще поднови изявите си. А той многократно призова за единство и каза, че е "единственият, който може да победи Тръмп".

"Знам, че не съм млад - очевидно е. Знам... Не вървя така лесно, както преди. Не говоря така гладко, както го правех. И не дебатирам така добре. Но знам и какво знам. И това, че умея да казвам истината", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Халил Летифов, ДПС: Разделението не е форма на правене на политика
Халил Летифов, ДПС: Разделението не е форма на правене на политика
Рафаел Надал се добра до мача за титлата на турнира Бостад
Рафаел Надал се добра до мача за титлата на турнира Бостад