НОВИНИ

Предизвестено: Тръмп срещу Байдън

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:51, 13.03.2024
Чете се за: 03:47 мин.
По света
предизвестено тръмп байдън
Слушай новината

8 месеца преди президентските избори, едно нещо изглежда сигурно - на 20 януари 2025 г. най-вероятно отново ще видим как един от тези двама мъже за втори път полага клетва като президент.

Бившият и настоящият президент вече си осигуриха достатъчно делегати, за да бъдат номинирани от своите партии за кандидат-президенти.

Джо Байдън - с излизането на резултатите от първичните избори в щата Джорджия. Той се нуждаеше от 1968 делегати, но вече надхвърли този брой още преди да гласуват демократите в Мисисипи, Вашингтон, Северните Мариански острови и в чужбина.

Доналд Тръмп, който няма конкуренти за президентската номинация на републиканците след оттеглянето на Ники Хейли миналата седмица, също събра необходимия брой делегати след първичните избори на републиканците в 4 щата.

Двамата ще бъдат издигнати официално от своите партии по време на конференции през лятото. Байдън каза, че за него е чест отново да бъде кандидата на демократите. На среща с активисти на партията, се пошегува и за възрастта си.

"Аз съм оптимист. Не само за това, че ще спечеля, но съм оптимист и за страната ни. Знам, че не ми личи, но съм доста възрастен. Съмнявам се, че дори тези от вас, които са поне на половината от възрастта ми, са очаквали, че ще стигнем до този момент. Начинът, по който ние политиците се отнасяме един към друг, е изключително нездравословен".

Тръмп публикува обръщение в социалните си мрежи, в което по традиция атакува опонента си:

"Здравейте от любимия ви президент! Преди седмица се проведе т.нар. супервторник, който наистина беше супер, защото получихме повече гласове, отколкото някога някой е получавал. Тази нощ вече официално спечелихме номинацията на Републиканската партия. Сега е много важно да спечелим и се залавяме за работа. Защото в момента имаме най-лошия президент в историята си - Джо Байдън", каза Тръмп.

Най-възрастните кандидати, и двамата вече изкарали по един мандат. Тръмп отговаря пред закона по 4 различни дела, включително подкуп на проститутка. Специален прокурор обвини Джо Байдън, че е задържал класифицирани документи от времето си на вицепрезидент на Обама, но няма да бъде заведено дело. Срещу синът му Хънтър обаче тече съдебен процес за нелегално притежание на оръжие.

Макар самият той на 77, милиардерът Тръмп често използва възрастта на 81-годишния Байдън като начин да го атакува. Ако спечели Тръмп обещава да затегне законите за миграция, включително да "запечата границите" и да депортира рекорден брой хора. Казва и че ще сложи край на войната в Украйна. И че ще се придържа към политиката си от 2020 - "Америка на първо място".

Уверен, че през изминалите 4 години е върнал Съединените щати обратно на международната сцена, Байдън обещава да продължи досегашните си политики. И предупреждава, че избирането на Тръмп за президент би било "опасно за страната и демокрацията".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
“Заедно за ЕС“ е посланието на български език за европейските избори
“Заедно за ЕС“ е посланието на български език за европейските избори
Русия е готова да използва ядрените си оръжия, ако бъде застрашен нейният суверенитет, каза Путин
Русия е готова да използва ядрените си оръжия, ако бъде застрашен нейният суверенитет, каза Путин