НОВИНИ

С какво оборудване (не)разполагат огнеборците и какво липсва в пожарните автомобили?

Айше Сали
от Айше Сали
20:51, 19.07.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Спрямо регионите - градски или с преобладаваща горска местност, пожарникарите трябва да имат различна техника в колите си. С какво оборудване разполагат огнеборците и какво липсва в служебните им автомобили, провери наш екип.

Пожарникарите в града трябва да влизат във високи сгради, а колегите им в близост до природата – в трудно достъпни гори. Затова и колите им са оборудвани по различен начин. Тези, които ще ходят в гората, трябва да имат резачка за дърва, лопати, както и по-тънки маркучи.

Тодор Тодоров, Столична пожарна: "Трябва да се внесат т. нар. малки шлангове, които са 25 - диаметър, които са много по-маневрени в гората и много по-лесно се разпъва линията. Да видим разликата каква е разликата между шланга 25 мм и и останалите - това е шлангът 32 мм, това е шлангът 75 мм. При него в гората водата ще отиде много бързо. Докато се напълнят самите шлангове и водата почти е свършила. Трябва ни и някой друг дрон, с който много по-лесно ще се види фронтът на разпространение на пожара."

Една минута след като получат сигнал, пожарникарите трябва да се качат на автомобила и да напуснат гаража. Пет екипа на Столичната пожарна или 20 души са в страната, за да помагат в гасенето на тежките пожари. И ако в София могат да се похвалят с повече обновена техника, в другите региони са необходими още подобрения.

Митко Чолаков, началник на РДПБЗН-Хасково: "Голяма помощ ни оказват булдозерите. Вие видяхте и на големите пожари. Тежките булдозери, с които не разполагаме, а ги наемаме от външни фирми. Има специални противопожарни маски, които се ползват при горски пожари,които предпазват, когато работиш вън в силно задимена среда. Доколкото разбирам има направени поръчки, но те все още не са доставени."

1300 тона вода са хвърлени през последната седмица от хеликоптерите на армията. Всеки от тях е летял 12 часа. Закупуването на още хеликоптери обаче няма да реши проблема според министъра на отбраната.

Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната: И да вземем повече средства, трябва да оборудваме повече екипажи, трябва да готвим повече екипажи. Ако е необходимо, ще го направим."

Междувременно заради тежката ситуация пострадаха няколко пожарникари. Въпреки това след като бяха прегледани, те решиха да продължат да се борят с огъня.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След глобалния IT срив: Хаос в движението на влаковете и много отменени полети по света
След глобалния IT срив: Хаос в движението на влаковете и много отменени полети по света