НОВИНИ

Помощ за пострадалите от пожарите стопани: Община Свиленград е обявила дарителска кампания

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:22, 19.07.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици изгорели декари площи в най-засегнатите от пожарите райони на страната. В Свиленград стихията е унищожила над 100 000 дка пасища, насаждения и селскостопански сгради. Заради пожарите животновъди от няколко села в района са останали без храна за животните, които са успели да спасят. Общината е обявила и дарителска кампания.

С огнения ад в село Равна гора се сблъска животновъдът Николай Добрев. Докато всичко около него гори, успява да спаси почти всички 500 животни в близък водоем:

"Бях направил ивица, по която да се движат животниките към язовира и огъня идваше със страшна скорост, просто не знам как успяхме да стигнем до самия язовир. Успяхме да влезем във водата и така се спасихме."

Oборът, в който се грижи за тях изгаря до основи пред очите му. Сам се бори срещу стихията като прави просеки. Но губи нещо много ценно - храната:

"Аз никога не съм виждал такова нещо. Огромни кълба от огън прехвърлиха всички просеки. Имахме просеки по 50-60 метра широки с дисковите брани направени. Освен стопанските ми постройки, които изгоряха, ми изгоря и всичко, което бях приготвил за зимата всякакви фуражи, а и имах не малка част на полето, която изгоря."

Докато пожарникарите продължават да се борят с огнищата, много дарители искат да помогнат на пострадалите. Такъв пример е и компанията на Стефка Начева. Те ще подпомогнат животновъди с над 80 тона храна:

"Провокира ме това, че половин България гори и хората са останали без храна за животните си. Ние обикновено реализираме тези отцевки, като продукт тук в България, продаваме ги на хора, за да си изхранват животните. Обикновено крави и овце, защото повишава маслеността."

Помощи ще има за регистрираните земеделски стопани, но и за пострадалите от пожарите граждани.

Людмила Петкова, министър на финансите: "Тези разходи на възрастни хора, които имат по няколко погинали животни, да бъдат поети от бюджета. По отношение на де минимис, за физическите лица 25 хиляди евро, а за юридическите е до 250 хиляди евро."

Очаква се при нормализиране на обстановката комисии по места да установят колко големи са щетите от огненото бедствие при земеделските стопани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антъни Генов отпадна на полуфиналите на двойки на турнир в Тунис
Антъни Генов отпадна на полуфиналите на двойки на турнир в Тунис
Безмилостната борба с огъня: В ямболското Воден се гаси с помощта на 4 хеликоптера
Безмилостната борба с огъня: В ямболското Воден се гаси с помощта на 4 хеликоптера