НОВИНИ

Споразумението между Хамас и Фатах - вижда ли се краят на палестинското разделение?

В споразумението не се посочват срокове за сформиране на ново правителство

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:28, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Вижда ли се краят на палестинското разделение? След помирителни разговори в Китай 14 фракции подписаха споразумение за сформиране на временно правителство на националното помирение с поглед към следвоенното управление на Ивицата Газа. Част от така наречената Пекинска декларация са Хамас и Фатах.

Предишни усилия на Египет и други арабски държави за тяхното помирение не дадоха резултат. 17-годишният конфликт между двете фракции отслаби палестинската кауза, а днешното споразумение се разглежда като дипломатически успех за Пекин при нарастващото му влияние в Близкия изток.

Пробивът в Пекин дойде на фона на опити на международни посредници да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа, като основна пречка остава следвоенното управление на анклава.

Според представител на Хамас договореното правителство на националното единство ще управлява делата на палестинците в Газа и на Западния бряг, ще наблюдава възстановяването и ще подготви бъдещи избори.

Сега Хамас контролира Ивицата Газа, докато Фатах е основна сила в палестинската власт на окупирания Западен бряг.

В споразумението не се посочват срокове за сформиране на ново правителство. През март палестинският президент Махмуд Абас, който е лидер на Фатах, назначи нов кабинет, оглавяван от неговия съюзник Мохамад Мустафа.

"Основното постижение е, че Организацията за освобождение на Палестина е единствен законен представител на палестинския народ. Най-важният акцент е споразумението за формиране на временно правителство за национално помирение за следвоенното управление на Газа. Най-силният призив е за наистина независима палестинска нация в съответствие с резолюциите на ООН", заяви Ван И, министър на външните работи на Китай.

Израелският премиер Нетаняху, който е във Вашингтон, иска да унищожи Хамас и изключва негово участие във всяка следвоенна администрация, а външният министър Израел Кац излезе с остри думи за Фатах.

"Вместо да отхвърли тероризма лидерът на Фатах Махмуд Абас прегърна убийците и изнасилвачите от Хамас, като показа истинското си лице. Това няма да стане, защото управлението на Хамас ще бъде смазано, а Абас ще гледа Газа отдалече. Израелската сигурност ще остане единствено в израелски ръце."

Представител на Хамас оцени Пекинската декларация като бариера срещу регионални и международни вмешателства, насочени срещу интересите на палестинския народ при следвоенното управление.

"Няма да позволим на нищо да попречи на националното единство. Скъпи братя и приятели, това е исторически момент. Нека Господ ни помага да постигнем това, което подписахме", коментира Муса Абу Марзук, представител на Хамас.

"Имаме решения от всички международни институции, но не можем да намерим начин за тяхното прилагане. Въпреки мрачната картина има и добри неща, като нашите приятели в света, сред които е Китай", каза още Махмуд ал Алул, представител на Фатах.

Пекинската декларация е пореден дипломатически успех за Китай в Близкия изток, след като миналата година помогна за мирно споразумение между дългогодишните регионални съперници Саудитска Арабия и Иран.

През последните месеци китайски представители призовават за широкомащабна израелско-палестинска конференция за мир и конкретен график за прилагане на решението за двете държави, отбелязва Ройтерс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана привлече шампион на България и Чехия
Монтана привлече шампион на България и Чехия
Община Севлиево отпусна 5000 лв. за пострадалите от пожарите в Болярово
Община Севлиево отпусна 5000 лв. за пострадалите от пожарите в Болярово