НОВИНИ

Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански

Ще успее ли "горският трол" да спаси незаконната сграда?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:09, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Пернишкият окръжен съд спря събарянето на незаконния хотел на Румен Гайтански, разположен на брега на язовир Искър. Решението си окръжните съдии в миньорския град са взели рекордно бързо - за 24 часа, при това на основание на една искова молба без доказателства. И с мотив да се събират доказателства.

Столичната община е подала жалба срещу спирането на събарянето, но пернишкият съд вече 40 дни не се е произнесъл въпреки първоначалните скоростни действия по делото.

След като преди месеци бременните кошути временно спряха събарянето на хотела - сега ще успее ли "горският трол" да спаси незаконната сграда.

На 7 юни, петък, фирмата "Форест трол" подава искова молба в Пернишкия окръжен съд, в която твърди, че друго дружество дължи пари за строително-монтажни работи по довършването на ловния хотел край яз. Искър.

Още същият ден е образувано търговско дело, а ищецът е уведомен. В понеделник, 10 юни, "Форест трол" подава нова молба - за обезпечение.

Съдия Велкова незабавно се произнася с определение, в което уважава молбата. На 11 юни обезпечителната заповед е издадена, а документът изминава 40 километра, за да бъде доставен същият ден в Столична община.

"Съдът издава обезпечителната заповед като обяснение за това, че търговският спор между двете дружества може да бъде приключен само ако доказателствата, а именно сградата, в очите на съда, са налице и могат да бъдат инспектирани и разглеждани в рамките на съдебния процес", заяви Никола Лютов, заместник-кмет на София.

Така с определението съдът превръща незаконната сграда в доказателство. Според наши източници това се случва независимо от факта, че към исковата молба "Форест трол" не е представил документи, че са му възлагани строително-монтажни дейности, нито пък документи за разходи по изпълнението на договора, за който претендира, че трябва да получи плащане.

"Тоест, когато е извършвана работата има някаква документация, която е подписвана, би трябвало тя да е достатъчна. Дори да приемем, че сградата е доказателството, а не документацията, защо съдът не е допуснал предварителен оглед, а директно е пристъпил към спиране на принудителното изпълнение, за нас това е мистерия", допълни Никола Лютов.

Единственото конкретно нещо, което се твърди в исковата молба е, че договорът за довършването на ловния хотел е сключен с възложителя на 3 януари 2021 година. Въпреки че това е ден неделя - последният почивен от новогодишните празници, съдът не намира основание да се усъмни и да провери обстоятелствата по подписването на договора.

"Фирмата се казва "Форест трол", някои хора могат да го приемат хумористично, някои могат да го приемат като демонстрация за безнаказаност, обида към институциите", коментира Никола Лютов, заместник-кмет на София.

Самата фирма "Форест трол" е регистрирана в софийското село Житен с предмет на дейност, отговарящ на горското ѝ наименование - дърводобив, дървопреработка и търговия с дървесина. Управителят на другото търговско дружество, срещу което е заведено делото, пък се оказва "Сторъкият шива" - управител е на повече от 100 фирми, а на неговия адрес регистрираните търговски дружества са повече от 200.

"Цялостно молбата е странна и навежда силно за симулативен процес като съмнения в мен и в екипа ми", добави Никола Лютов.

Съмненията се засилват и от факта, че дружеството, което се твърди, че е длъжник на "Форест трол", не е собственик на ловния хотел и не са представени доказателства, че има договорни отношения със собственика на незаконния строеж. Но се оказва, че тези обстоятелства нямат значение за пернишкия окръжен съд.

"В допълнение сме подали сигнал към прокуратурата. Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство. Подали сме сигнал до Инспектората на ВСС. Твърдят, че в нашия сигнал няма достатъчно данни дори да се образува проверка по случая", заяви Никола Лютов.

Поредното спасяване на незаконния ловен хотел стана причина общинските съветници от ГЕРБ-СДС отново да атакуват кмета на София.

Още април месец Васил Терзиев е получил писмо от собственика на сградата "Био майнинг" на Румен Гайтански, че дружеството само ще я премахне в тримесечен срок. И тогава общината спряла дейността по разрушаването.

"Искаме да попитаме дали кметът Терзиев е в ролята на наивната Червена шапчица. Много силно се надяваме, че не е в тази роля. Доверчив или прекалено сговорчив се оказа г-н Терзиев когато повярва на обещанията на Румен Гайтански, че той сам ще събори незаконните си постройки до яз. Искър?", каза още Антон Хекимян, общински съветник от ГЕРБ-СДС.

Така с поредните юридически хватки ловният хотел засега остава. Дали "горският трол" ще се окаже спасението или само ще забави събарянето на незаконната сграда - предстои да видим. Това зависи от справедливите решения на независимия съд.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Пловдив обяви 20-годишният Едгар Пилоян
Ботев Пловдив обяви 20-годишният Едгар Пилоян
Илиян Радулов отстъпи в първия кръг на пресявките на турнир от сериите Чалънджър в Испания
Илиян Радулов отстъпи в първия кръг на пресявките на турнир от сериите Чалънджър в Испания