НОВИНИ

Само за 24 часа Камала Харис си осигури пътя към президентската номинация

Така 105 дни преди деня на вота битката почти сигурно ще е между Харис и Тръмп

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:55, 23.07.2024 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Само за 24 часа Камала Харис си осигури пътя към президентската номинация и събра подкрепата на мнозинството от делегатите на Демократическата партия.

При необходими 1976 делегати тя получи подкрепата на 2688.

Исторически рекорд беше поставен за едно денонощие и за събраните средства - 81 милиона долара, които се добавят към вече събраните четвърт милиард долара от демократите.

Близо 900 хиляди души са дарили пари, а 43 хиляди са новите донори. А профилите на Камала и на нейната кампания вече имат двойно повече последователи.

Така 105 дни преди деня на вота битката почти сигурно ще е между Харис и Тръмп.

Само ден след оттеглянето на Джо Байдън Камала Харис вече говори като новия кандидат от щаба на кампанията си в Уилмингтън, Делауеър.

"През следващите 106 дни имаме работа да свършим. Трябва да чукаме на врати, да говорим с хора, да проведем телефонни разговори и трябва да победим на изборите. Готови ли сте за работа? Вярваме ли в свободата, вярваме ли във възможността, вярваме ли в идеята Америка? Готови ли сме да се борим за нея? А когато се борим - побеждаваме!", заяви Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Президентът Джо Байдън, който тази вечер се завръща в Белия дом след ковид карантината, участва по телефона. Обеща да работи за кампанията на Харис и топло се обърна към нея.

"Наблюдавам те, хлапе. Наблюдавам те и те обичам".

Засега не се споменават имена на други кандидати за номинацията, а делегатите на Демократическата партия ще гласуват кой да бъде кандидатът за президент до 7 август.

Камала има защо да е доволна, успя да получи подкрепата на Джордж Клуни, Бионсе ѝ разреши да ползва нейна песен на митинги и най-вече - зад нея застана и влиятелната Нанси Пелоси.

"Много сме развълнувани да почетем завета на Джо Байдън и за избора на Камала Харис за президент. Но всеки може да се кандидатира за номинацията, всеки може", допълни Нанси Пелоси, конгресмен от Демократическата партия.

Републиканците вече включиха машината с атаки срещу Камала. На първия си предизборен митинг в родния си град Мидълтаун в Охайо кандидатът за вицепрезидент на Доналд Тръмп - Джей Ди Ванс, обвини Камала Харис, че е лъгала за менталното състояние на Джо Байдън и атакува демократите със собствените им аргументи.

"Да гласуваш за президентска номинация, защото Джордж Сорос, Барак Обама и още няколко демократи от елита са се събрали в задимена стая и са решили да хвърлят зад борда Джо Байдън - нещата не работят по този начин. Това е заплаха за демокрацията", коментира Джей Ди Ванс, кандидат за вицепрезидент на Републиканската партия.

На същия митинг сенаторът - републиканец Джордж Ланг призова за гражданска война.

"Водим битка за душата на нацията ни. Битка за децата ни и внуците ни. Опасявам се, че ако загубим вота ще трябва да има гражданска война, за да спасим страната", каза още Джордг Ланг, сенатор от Републиканската партия.

Днес Камала Харис ще бъде на първия си предизборен митинг в Милуоки, Уисконсин - мястото, където миналата седмица се проведе националната конвенция на републиканците.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиян Радулов отстъпи в първия кръг на пресявките на турнир от сериите Чалънджър в Испания
Илиян Радулов отстъпи в първия кръг на пресявките на турнир от сериите Чалънджър в Испания
ЦСКА се подсилва с европейската шампионка Никол Окоро
ЦСКА се подсилва с европейската шампионка Никол Окоро