НОВИНИ

Кампанията на Камала - операция "Кокосова палма"?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:01, 22.07.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Защо вече наричат кампанията на Камала - операция "Кокосова палма" и какви са основните й позиции за вътрешна и външна политика?

"Може и да съм първата жена на този пост, но няма да бъда последната!", казва Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Да "чупи стъкления похлупак" изглежда почти като олимпийска дисциплина за Камала Харис. Дете на имигранти - баща от ямайски произход и майка от индийски. Учи в края на града, вози се в автобуси за чернокожи, от малка ходи по митинги за правата на чернокожите. Родителите ѝ се развеждат и я отглежда майка. От детските ѝ години идва и мотото, под което ще мине кампанията ѝ за президентската номинация на Демократите "Операция кокосова палма".

"Майка ми често казваше "Не се дръжте сякаш току що сте паднали от кокосовата палма. Вие живеете в контекста на всичко, което сте и всичко, което се е случило преди вас."

Камала вече е свикнала да е първа във всичко - целенасочено се изкачва по йерархичната стълба на правосъдието и става първата жена и първият чернокож главен прокурор на Калифорния. Също така е първата жена от азиатски произход в Сената, първата чернокожа и първата жена-вицепрезидент. Влиза в надпреварата за президентска номинация срещу Джо Байдън през 2020-та и бързо се отказва, но пък той я избира за неговия кандидат за вицепрезидент.

"Успяхме, Джо! Ти ще бъдеш следващият президент на Съединените щати!".

Прекалено шумна и невъздържана - така я наричат противниците ѝ за това, че се смее силно и танцува често. "Не отговаря на висотата на поста си" казват, когато се появява с маратонки на корицата на "Вог". Като вицепрезидент получава тежка задача - мигрантския приток от Централна Америка. Критикувана е, че твърде късно изобщо отива до границата с Мексико. За трите години и половина като вицепрезидент Камала Харис не привличаше голямо внимание, рейтингът ѝ не беше висок. Най-голямата ѝ кауза - правото на аборт, което Републиканската партия се опита да ограничи.

"В над 20 щата има забрана за абортите. Само заради Доналд Тръмп", заявява Харис.

Камала Харис е твърдо за прекратяване на огъня в Газа, макар и да изрази солидарността си с Израел след 7 октомври. Твърдо подкрепя Украйна във войната с Русия. Богат бял мъж, срещу чернокожа жена - тази линия ще присъства неизбежно в евентуален пряк сблъсък между Харис и Тръмп. А и вече милиардерът остава най-възрастният кандидат за Белия дом.

"Втори мандат на Тръмп означава само едно - още забрани, още страдание и по-малко свободи", смята Камала Харис, вицепрезидент на САЩ.

Според проучвания в момента и Доналд Тръмп и Камала Харис имат по 44% подкрепа. Четирима от всеки 10 американци имат положително мнение за нея. Другите или не я харесват или изобщо не са запознати с политиките ѝ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новите фургони за временно настаняване на път към село Воден
Новите фургони за временно настаняване на път към село Воден