НОВИНИ

Как светът реагира на решението на Байдън да се оттегли?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:35, 22.07.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

С уважение към огромното политическо наследство и приветствие за смелостта да се оттегли от надпреварата - така световни лидери реагираха на новината, че Джо Байдън няма да се бори за втори президентски мандат.

Сред първите, отправили поздравленията си за куража да се откаже, беше германският канцлер Олаф Шолц.

"Джо Байдън е постигнал много: за страната си, за Европа, за света. Благодарение на него трансатлантическото сътрудничество е тясно, НАТО е силен алианс, а САЩ са добър и надежден партньор за нас. Неговото решение да не се кандидатира отново, заслужава уважение", каза Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Новият британски премиер Киър Стармър написа, че уважава решението на Байдън и очаква с нетърпение да работят заедно до края на мандата му.

"Знам, че както и през цялата си забележителна кариера президентът Байдън е взел решението си въз основа на това, което вярва, че е в най-добър интерес на американския народ", обясни Киър Стармър, премиер на Великобритания.

Полският премиер и бивш председател на Европейския съвет Доналд Туск написа:

"Господин президент Джо Байдън, много пъти сте вземали трудни решения, които са направили Полша, Америка и света по-сигурни, а демокрацията и свободата - по-силни. Знам, че сте се ръководили от същите принципи, когато обявявахте последното си решение. Може би най-трудното във Вашия живот".

Президентът на Израел Ицхак Херцог благодари на Байдън за "непоколебимата му подкрепа за израелския народ".

Канадският премиер Джъстин Трюдо го нарече "партньор и истински приятел", а председателката на френския парламент "велик човек и велик президент".

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на американския си колега за непоколебимата подкрепа за страната му.

"През изминалите няколко години бяха взети множество трудни решения и всички те ще бъдат запомнени като смели постъпки от страна на президента Байдън в едни критични времена. Уважаваме трудното, но показващо сила решение. Винаги ще му бъдем благодарни за лидерството", отбеляза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше лаконичен:

"Има още четири месеца до американските избори - това е дълъг период, в който много неща може да се променят. Трябва да сме търпеливи и внимателно да проследим какво ще се случи. За нас приоритет остава специалната военна операция", каза Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой подкрепи кандидатурата на Камала Харис за президент на САЩ?
Кой подкрепи кандидатурата на Камала Харис за президент на САЩ?
България започва Балканиадата по волейбол за девойки до 16 г. срещу Черна гора
България започва Балканиадата по волейбол за девойки до 16 г. срещу Черна гора