НОВИНИ

Президентът Радев връчи втория мандат за съставяне на правителството, от ПП-ДБ го върнаха неизпълнен

Николай Минков
от Николай Минков
10:58, 22.07.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната" - "Демократична България".

На връчването на мандата от ПП-ДБ дойдоха Кирил Петков, Николай Денков, Божидар Божанов, Людмила Илиева, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова.

Втората по численост парламентарна група обаче върна мандата неизпълнен, след като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили.

В текста на предлаганата декларация се заявява подкрепа за седем законодателни инициативи и решения на Народното събрание, сред които избиране на членове на Комисията за противодействие на корупцията, приемане на нов Закон за съдебната власт, изменения в специалните закони, уреждащи работата на службите за сигурност.

"Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи. Няма да променим нашия подход, ще поддържаме тези приоритети да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститори, така че да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства, за да осигурим по-качествено образование и здравеопазване. В това Народно събрание се оказа невъзможно. Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, така че при следващи възможности тези теми да можем да ги поставим отново и те да бъдат в центъра на дискусиите в парламента. Борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство, за да постигнем успехи в тази посока. Решението е, че аз получавам мандат като премиер, но със задачата да го върна неизпълнен", каза Николай Денков, ПП-ДБ.

Според разпоредбите на Конституцията, след като бъде върнат вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България започва Балканиадата по волейбол за девойки до 16 г. срещу Черна гора
България започва Балканиадата по волейбол за девойки до 16 г. срещу Черна гора
Разсипан чакъл на пътното плътно доведе до километрично задръстване на АМ "Тракия"
Разсипан чакъл на пътното плътно доведе до километрично задръстване на АМ "Тракия"